2024. május 16. - Mózes, Botond

A kontinens legfontosabb eseménye, vagy egy gigantikus szülinapi parti?

A hétfői Afrikai Unió (AU) ülésén rengeteg olyan kérdés merült fel, melyek megválaszolása segíthetne a kontinens gondjain. Azonban mostanra esett az AU elnök, Kadhafi uralkodási szülinapja is. Sokak szerint pusztán ezért hívták éppen most össze a gyűlést.
2009. szeptember 1. kedd 08:15 - Pásztor Balázs
AU és az ülések

Az Afrikai Unió (AU) idén a harmadik nagy ülését tartotta hétfőn. Ez  sokak szerint feleslegesen sok. A legutóbbi csúcs ugyanis június végén volt, Muammar Kadhafi AU elnök szülővárosában, Sirthében. Egy név nélkül nyilatkozó afrikai miniszter azt mondta az AFP-nek, „mind azon a ponton vagyunk, mint legutóbb Sirthében. Azóta nagyobb változás nem történt” - utalva arra, hogy a mostani nagy kongresszusnak - ahova Afrika összes országa meneszt valakit, gyakran állam és kormányfőket - nincs sok értelme.

Pedig az ülés témái igen jól hangzanak: csupa olyan kulcskérdés, amelyek megválaszolása megoldhatná a kontinens katasztrofális helyzetét. Egyrészt szeretnék valahogy megoldani a kontinens káoszba fulladó térségeinek problémáit: ilyen Szomália és Szudán Dárfúr régiója. Azonban a hangsúly a "valahogyanon" van - hisz a kritikusok legfeljebb populista, semmitmondó „megoldásokra” számítanak.

Konkrét témák

Merénylőt olajért?
A British Petrol (BP) líbiai olajüzletének előmozdítása érdekében járult hozzá a brit kormány a lockerbie-i merénylő, Abdlebaszet Ali Mohamed al-Megari Líbiának történő átadásához, írta a Sunday Times. A brit lap értesülései szerint tehát a merénylőt valójában nem a skót, hanem a londoni brit kormány döntése értelmében engedték szabadon. A British Petrol jutalma egy 15 milliárd fontos olajüzlet lett. (index)
Nem véletlenül, hisz a két térség gondjainak megoldása enyhén szólva is nehéz. Szomáliában 19 éves polgárháború közeledik a végéhez, és nem úgy néz ki, hogy a kormány lesz a győztes. Bár a radikális iszlamista lázadókkal szembeni fellépések manapság sikeresek, de a kormány még mindig csak egy maroknyi területet ural, ráadásul az autonóm területeken dúló kalózkodásra sem sikerült megoldást találni. A harcok kiújult intenzitással dúlnak, az emberek pedig úgy hullanak, mint azok a bizonyos legyek.

A dárfúri régióban katasztrofális az emberek helyzete: egyre kevesebb az élelem és a víz, egyre több a menekült, és a lázadók összefogásból kiújuló harcok is egyre intenzívebbek. Bár Scott Gration, amerikai különmegbízott a napokban szép eredményeket ért el a béketárgyalások során, de ezek inkább Észak és Dél Szudán helyzetére vonatkoznak, és nem annyira a dárfúri problémákra. Így az is kérdéses, hogy az AU mi többet képes csinálni, mint további békefenntartókat kihelyezni.

Politikai káosz


Cél Afrika ellehetetlenült politikai garnitúráinak rendberakásai is - mint Guinea vagy Madagaszkár. Utóbbiban ismét nem sikerült megegyezni az ideiglenes kormány összetételéről - ami két hivatalos elnökkel tényleg nehézkes. Ezeken a helyeken eddig is erőteljes AU nyomás volt a rend érdekében - de eddig sem értek el vele sokat. A közvetlen beavatkozás pedig több tagország rémálma, így ez az opció biztosan kiesik a választható lehetőségek közül.

Szintén terítéken van egy klímaváltozás elleni közös nyilatkozat elfogadása - ami során a kontinens országai akár dollármilliárdokat is követelhetnek majd a túlságosan szennyező multiktól. Bár ez új felvetés, aláírásához nem kellene feltétlen összehívni az egész AU-t: jóval kevesebb felhajtással és nagyobb költséghatékonysággal meg lehetett volna oldani.

Boldog szülinapot!

A konkrét vádak alapján Kadhafi AU elnökként csak azért rendezte meg hétfőre a csúcsot, mert másnap tartják meg Líbia felszabadításának, és egyben Kadhafi uralmának negyvenedik évfordulóját és szeretett volna nagy nevekkel is példálózni az ünnepélyen. Egy ilyen súlyos vád alapvetően nem állhatná meg a helyét egy kontinenset tömörítő szervezet elnökével szemben, azonban Kadhafi csodabogár-stílusától alapvetően nem lenne idegen ez a lépés. Mondhatni, tőle ez is kitelik.

A csúcson hozott döntések végül is a kétkedőknek adtak igazat. Szomáliába újabb békefenntartók érkezését rendelték el, eltökélték, hogy tesznek valamit a kalózproblémával is, valamint kimondták, hogy Dárfurt minél stabilabb és békésebb övezetté kell tenni, amilyen hamar csak lehet.

Tehát sok látszatintézkedés, és egy konkrét, de az se javít sokat az aktuális helyzeten. Ugyanakkor Kadhafi kifejtette, a zsidók és Izrael miatt van Afrika minden problémája, és támogatta azt, hogy az összes afrikai országban lévő zsidó nagykövetséget zárják be. Ebben az ügyben konkrét határozat nem született.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását