2024. május 10. - Ármin, Pálma

Mentőötletet keres a MÖOSZ

A Borsod megyei Kékeden tanácskozik csütörtöktől a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Munkabizottsága.
2009. szeptember 24. csütörtök 16:10 - HírExtra
A MÖOSZ elnöksége a bizottságtól azt várja, hogy a tanácskozáson folytatott egyeztetés alapján a három ágazatot - oktatás, egészségügy, szociális és gyermekvédelmi ellátás - érintően szakmai javaslatokkal alapozza meg a szövetség azonnali és távlati intézkedéseit, döntéseit - mondta az MTI-nek Jakó Ildikó, a bizottság elnöke.

Kitért arra, hogy a jövő évi központi költségvetés tervezete, az önkormányzati források további 120 milliárd forinttal történő csökkentése az említett ágazatokban várhatóan teljesen ellehetetleníti a lakossági szolgáltatások működtetését, további intézményi létszámleépítésekre kerülhet sor, eladósodásba, majd csődhelyzetbe kényszerítve az intézményeket és a fenntartó önkormányzatokat.

"Ezt az előrelátható, a kormányzat és a minisztériumok számára azonban még mindig nem érzékelt vészhelyzetet mindenképpen el kell kerülni a lakosság, az intézményekben dolgozók érdekében" - fejtette ki véleményét.

Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati törvény a megyei önkormányzatok számára kötelezően ellátandó feladatként írja elő a területükön élő lakosság számára szükséges szakellátások biztosítását mindazon esetekben, amikor a települési önkormányzatok erre nem képesek.

Ez azt jelenti, hogy az ország mintegy 3200 önkormányzata közül a 19 megyei önkormányzat feladatát képezi az országban működő tartós bentlakásos szociális intézmények, valamint a kórházi ágyak 50 százalékának működtetése, továbbá az állami gondoskodásra szoruló gyermekek elhelyezését biztosító intézményi és nevelőszülői hálózat szinte teljes rendszerének fenntartása - tette hozzá.

Maroknyi számú önkormányzatra hárul tehát a lakossági humán szolgáltatások jelentős részének biztosítása, miközben a központi költségvetésből biztosítandó működtetési források 2005-ben elkezdődött folyamatos és egyre drasztikusabb szűkítésével kell szembesülnünk - fogalmazott Jakó Ildikó.

Mint mondta, jelenleg a szolgáltatásokért járó állami normatív támogatások az intézményi kiadások csupán 30-70 százalékát fedezik, a működőképességhez szükséges kiegészítést az önkormányzatok saját vagyonuk felélése és eladósodás árán képesek csak biztosítani.

Véleménye szerint az állami vezetés igazságtalan forráselosztó és elhibázott szolgáltatáspolitikája a megyei önkormányzatok pénzügyi mozgásterét mára teljesen beszűkítette. Az önkormányzati hitelfelvételek, kötvénykibocsátások, az intézményi átszervezések és létszámleépítések ellenére is a működőképesség határára sodródtak a humán szolgáltatásokat nyújtó intézmények, a lakossági ellátás biztonságát veszélyeztetve.

Ennek legaktuálisabb példája az egészségügyi rendszer egyre súlyosbodó válsága, ám ez a folyamat - jól érzékelhetően - a többi ágazatot sem kerüli el - jegyezte meg a munkabizottság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását