2024. május 8. - Mihály

Kerekasztalok az egészségügyért

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) más szakpolitikai kerekasztalok alapítását indítványozza.
2009. szeptember 24. csütörtök 16:47 - HírExtra
Éger István kijelentette, meggyőződésük szerint a szakpolitikai kerekasztalok hasznára vannak az ország mindenkori vezetésének és az adott kérdésekben a kormány politikai döntésének alapjául kell szolgálniuk.

A NEK egyúttal felhívta azokat az érdekképviseleti és szakmai szervezeteket, amelyek "képesek és hajlandóak arra, hogy pártpolitika-mentesen az ország boldogulása érdekében" részt vegyenek a létrehozandó szakpolitikai kerekasztal-rendszer munkájában, hogy csatlakozási szándékukat október végéig jelezzék a NEK-nek.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke kitért arra is, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal meghallgatta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének beszámolóját az Európai Bíróság májusi döntésének magyarországi hatásáról, közölve, a NEK nem érti, hogy a kormány miért nem hajlandó levonni a bírósági döntés következményeit.

Az Európai Bíróság május 19-én hozott ítéletében kimondta, hogy minden tagország nemzeti hatáskörben szabályozhatja a gyógyszerellátást, továbbá nem ütközik a letelepedés szabadságával és a tőke szabad mozgásával, ha a gazdasági társaságokat kizárják a patikai tulajdonlásból és működtetésből.

Éger István azt mondta, felszólítják a kormányt, hogy törvénymódosításokkal törölje a további deregulációt előíró szabályokat és addig, amíg az uniós döntéshozók által megfogalmazott elveknek megfelelő új szabályozás hatályba nem lép, függessze fel azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik a gyógyszertárláncok térnyerését. Felszólította a kormányta arra is, hogy a költségvetési törvény előirányzataiban biztosítsa a gyógyszerellátó rendszer működőképességét.

A költségvetési helyzetről azt mondta, a "napjainkban dúló harccal" kapcsolatban úgy látják: a kormány a költségvetés egészségügyet érintő számaival tanúbizonyságát adja, "nincs tovább lefelé", és csak azért nem von ki további forrásokat az ágazatból, mert nyilvánvaló, hogy előállt a csődhelyzet, mégis hetek óta próbára teszik az ellátók türelmét. Hozzátette, a NEK egyetért a fekvő- és járóbeteg-intézményeket tömörítő egyesületek anyagi követeléseivel, és azzal az igényükkel is, hogy finanszírozásuk kiszámítható legyen. Megjegyezte, ezért támogatják a gyógyító ágazatban várható "demonstratív fellépéseket".

Közölte, hogy közfinanszírozott közszolgáltatások esetében a költségvetési tárgyalásokon a szakszervezetek és köztestületek nem mellőzhetőek.

Kitért arra is: a NEK felkéri titkárát, hogy készítsen elő népszavazási kezdeményezést amiatt, hogy Magyarországon a költségvetés arányában ne lehessen kevesebbet fordítani az egészségügyre, mint amennyit a megelőző évben az EU tagállamai átlagosan arra fordítottak.

A gyógyászati segédeszközökről azt mondta, hogy "elképesztő módon bánnak el a legelesettebbekkel". Feltette a kérdést, hogy "egy európainak mondott társadalomban" hogyan vonhatják vissza a kisgyermekek szemüvegének teljes mértékű támogatását.
Közölte, a NEK elvárja, hogy a kormány vegye figyelembe az állampolgári jogok biztosának a gyógyászati segédeszközök hozzáférhetőségéről hozott állásfoglalását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását