2024. május 3. - Tímea, Irma

Túlköltekezne az egészségügy?

Nem költhet többet az egészségügy a tervezettnél - erősítette meg a pénzügyminiszter a Nap-kelte című televíziós műsorban szerdán.
2009. szeptember 23. szerda 10:15 - HírExtra
Oszkó Péter elmondta: miközben a közintézmények tudomásul vették, hogy a válság idején nem költhetnek többet a tervezettnél, addig a magyar egészségügy több pénzt kíván elkölteni, mint a gazdasági krízist megelőzően.

Mivel az egészségügy a tervezettnél eddig többet költött, költségvetési előirányzata csaknem elfogyott, ezért az év hátralévő részében sokkal kevesebből kell gazdálkodnia - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a kórházakat, "hogy minél több ellátást mutassanak ki (...), és nem alakult ki az az együttműködési légkör, amelyben együtt beszéljük meg, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokból gazdálkodni".

A keddi egyeztetésen azért nem alakult ki párbeszéd, mert a kórházak képviselői ragaszkodtak a 25 milliárd forintos többlettámogatáshoz. A Pénzügyminisztérium a szaktárca által javasolt 4,5 milliárd forintos plusztámogatást támogatja - mondta a miniszter.

"A költségvetésnek nincsenek szabad forrásai, tehát az egészségügynek adott többletpénzt máshonnan kell elvenni" - közölte Oszkó Péter.

A költségvetés teljesíthető, eddig a bevételek is a prognózisnak megfelelően alakultak. Az év végén befolyó társasági adót is konzervatívan tervezte a tárca, így ebben kisebb a kockázat, mint abban, hogy a közszféra, illetve a közintézmények elvégzik-e a rájuk kiszabott takarékossági feladatokat - fejtette ki a pénzügyminiszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását