2024. május 3. - Tímea, Irma

Tiltakoznak a szakápolók

Elfogadhatatlan, hogy a kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolási ellátásokat 18, míg a haldokló betegeket ellátó hospice szolgáltatást nyújtó betegellátások finanszírozását 24 százalékkal kívánják csökkenteni október elsejétől.
2009. szeptember 23. szerda 19:00 - HírExtra
A levélben felhívják Székely Tamás miniszter figyelmét, hogy szolgáltatásaik több kórházi ellátás költségtakarékos alternatíváját kínálják, a rendelet életbelépésével pedig - mint írják - csorbulnak az egészségügyi törvény alapelvei, és az állampolgárok testi épséghez és egészséghez való jogai.

A zavartalan betegellátás érdekében az egyesület elengedhetetlennek tartja a az otthoni szakápolást és hospice ellátás eddigi finanszírozásának visszaállítását, illetve fejlesztését.
Az egyesület vezetősége egyben közli: ha kérésüknek a tárca nem tesz eleget, szeptember 24-étől zöld zászlót tűznek intézményeikre, dolgozóik pedig zöld szalagot viselnek, szeptember 30-től pedig csatlakoznak a fekvő- és járóbeteg-ellátó szervezetek tiltakozásához.

Az egészségügyi érdekképviseletek korábban bejelentették, hogy figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozatba kezdenek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti: előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnának, tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor se érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat. A kórházi szakmai szervezetek szerint 25,5 milliárd pluszforrásra lenne szükségük a kórházaknak, a szaktárca azonban továbbra is 4,5 milliárd forintot ajánl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását