2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kiszáradhat a Szerengeti?

A Természetvédelmi Világalap (WWF) arra figyelmeztet, hogy rövidesen kiszáradhat a Serengeti Nemzeti Park.
2009. szeptember 23. szerda 14:02 - HírExtra
A tanzániai park északkeleti részét és a kenyai Masai Mara rezervátumot éltető folyó, a Mara vízszintje aggasztóan alacsony mostanság. A Kelet-Afrika nagy részét érintő aszály a vadvilág-paradicsomokat sem kíméli.

A száraz időszak alatt Serengeti egész vadállománya a Mara folyóból oltja a szomját. Ha ott elfogy a víz, 1,3 millió patás vándorlását és az egész ökoszisztémát összeomlás fenyegeti - figyelmeztetett Martin Geiger, az osztrák WWF vízügyi szakértője a Der Standard című osztrák lap internetes kiadásában (www.derstandard.at).

Véleménye szerint a vadállatok tömeges pusztulása következhet be, ha a következő években tovább csökken a Mara vízszintje. Az hatalmas csordák léte attól függ, hogy a folyó vízgyűjtőjében találnak-e még elég táplálékot és vizet szeptemberben, hogy kihúzzák a következő esős évszakig.

1970 óta a Mara vízhozama átlagosan hatvan százalékkal apadt, elsősorban a forrásvidékén zajló tömeges fakitermelés, a búza- és babföldek öntözése, a kenyai jószágok és emberek óriási mértékben megnövekedett vízigénye miatt. Mindehhez még az éghajlatváltozás hatásai is hozzáadódnak. Az aszály és a csonkig rágott legelők a maszáj pásztorokat egyre beljebb kényszerítik a természetvédelmi területekre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását