2024. május 20. - Bernát, Felícia

Fontos döntések előtt

Az agrárium helyzetével, az autómentes nappal, a kerékpáros közlekedés ügyével és az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg az Országgyűlés plenáris ülése kedd reggel, az őszi ülésszak negyedik napján.
2009. szeptember 22. kedd 11:23 - HírExtra
Fidesz: romokban a mezgazdaság

Az MSZP-SZDSZ kormányzat az országgal együtt romokba döntötte a mezőgazdaságot is - mondta Font Sándor. A fideszes képviselő szerint az agrárkormányzat elhibázott politikája tönkre tette a magyarországi kis- és közepes élelmiszer feldolgozó rendszert, miközben "gőzerővel" kiszolgálta a multinacionális érdekeket.

Úgy véli: a kormányzat sorozatosan megsérti az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvényt és rendre pénzt von el az ágazattól, cserben hagyja a gazdálkodókat.
Gőgös Zoltán szakállamtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy ha a Fidesz kerül kormányra 2010-ben, függetlenül az agrárium teljesítményétől, - az 1990-ben történtekhez hasonlóan - szétveri és új alapokra helyezi az egész rendszert, amit a magyar vidék már nem bírna ki.

Rámutatott: míg 2002-ben 200 milliárd, addig 2008-ban 476 milliárd forint volt a agrárium támogatása. Szólt arról is, hogy soha nem látott exporttöbblet érvényesült tavaly. Az államtitkár szerint nem igaz, hogy romokban van az ágazat, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne feladat.

MSZP: alternatív közlekedési módokat az autózás helyett

A szocialista Józsa István a nyolcadik autómentes nap alkalmából beszélt annak fontosságáról, hogy tenni kell a tisztább, élhetőbb világért és a környezettudatos gondolkodásért az autózást kiváltani képes, környezetkímélőbb közlekedési módok használatával. A kormányzat e célt szolgáló erőfeszítései között említette a Budapesti Közlekedési Szövetség létrejöttét, amelyben a MÁV, a BKV és a Volán tarifaközössége megkönnyíti az agglomerációból való bejárást.

Hónig Péter közlekedési miniszter is a környezetet legkevésbé igénybe vevő utazási módok mellett érvelt, megjegyezve: a kormány csak segíteni tudja a helyi kezdeményezéseket. Mint mondta, az autómentes nap nem az autósok ellen van, hanem figyelemfelkeltő eszköz a fenntartható városi közlekedés megteremtéséhez szükséges teendőkre.

SZDSZ: képviselői csoportosulást a kerékpárosokért!

Pártfüggetlen, a kerékpáros ügyekkel foglalkozó képviselői csoportosulás megalakítására hívott fel Kóka János. Az SZDSZ-es honatya a keddi Critical Mass rendezvény apropóján elmondta, hogy az egy éve benyújtott kerékpáros határozat még mindig nem került napirendre. Szerinte sem a parlament, sem az önkormányzatok többsége, sem a kormányzat nem tesz eleget a kerékpárosok ügyének előmozdításáért.

Hónig Péter rögzítette, hogy alapvetően egyetért a Critical Mass törekvéseivel és a környezetbarát közlekedési formák elterjedésének támogatásával. Megjegyezte, hogy a válság nem tett jót az ügynek. Hozzátette: mintegy 2000 kilométer kerékpárút, illetve kerékpársáv áll a bringások rendelkezésére és a további fejlesztések a biciklis civil szervezetekkel egyeztetve zajlanak.

KDNP: hatékonyabb élelmiszerbiztonsági rendszert!

A kereszténydemokrata Medgyasszay László annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi szervezeti keretek között, az elégtelen személyi és anyagi feltételek mellett nem biztosítható a hatékony, megfelelő mennyiségű és minőségű hatósági élelmiszerellenőrzés Magyarországon.

A KDNP szándékai szerint ismét lesz hatékony, önálló állategészségügyi, élelmiszerellenőrzési és növényvédelmi szolgálat, amely garantálni fogja, hogy mindig egészséges élelmiszer kerüljön az asztalunkra - szögezte le.

Gőgös Zoltán államtitkár a "szántóföldtől az asztalig" elvvel indokolta az egységes igazgatás jogosultságát az élelmiszerbiztonság területén. Mint mondta, lehetetlen garantálni minden egyes élelmiszer tételes ellenőrzését, az élelmiszerbiztonság elsősorban gyártói és forgalmazói feladat, a kormányzatnak a rendszer kikerülését lehetővé tévő esetleges kiskapukat kell bezárnia.

Az államtitkár közölte: van még mit tenni, de a rendszer működik és senkinek nincs félnivalója a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását