2024. május 21. - Konstantin

Magyar dráma napja a határon túl is

A magyar dráma napjáról a határon túli magyar színházakban is megemlékeznek: Újvidéken három ősbemutatót tartanak ebből az alkalomból, Nagyváradon felidézik Madách Imre életét, Marosvásárhelyen pedig a vasárnap esti előadást szentelték az ünnepnek.
2009. szeptember 21. hétfő 13:18 - HírExtra
A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-iki ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Újvidéken annak a három darabnak az ősbemutatóját tartják, amelyeket vasárnap írták a szerzők a IX. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen. A megmérettetés vasárnap délelőtt kezdődött az Újvidéki Színházban, amikor az egyik versenyző, Góli Kornélia kalapból kihúzta a megírandó színpadi mű címét. A lehetséges címeket a versenyről beszámoló Magyar Szó című vajdasági napilap cikkeinek címeiből válogatták ki és tették a kalapba.

Ezután látott munkához a három drámaíró, Góli Kornélia, Nagy Abonyi Árpád és Szegedi Szabó Béla, hogy délután öt órára elkészüljön a három, azonos című darab, a Szülők iskolája.

E drámákat este 7 órakor kapta meg a három rendező: Antal Szilárd (Góli Kornéla szövegét), Mezei Kinga (Nagy Abonyi Árpád művét) és Rusznyák Gábor (Szegedi Szabó Béla írását). Azonnal meg is kezdődtek a próbák a hétfő esti előadásra, újvidéki, szabadkai, erdélyi és békéscsabai színészek közreműködésével. A friss darabok ősbemutatóját hétfőn láthatja a közönség, este 7 órai kezdettel az Újvidéki Színházban. A három előadás után a zsűri tagjai - Csoma Judit színésznő, Gálovits Zoltán dramaturg és Lovas Ildikó író - eredményt hirdetnek.

A határon túli magyar színházak közül a marosvásárhelyi vasárnap esti előadását szentelte a magyar dráma napjának. Ebből az alkalomból Müller Péter-Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaramusicaljét új szereposztásban láthatta a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásában.

Nagyváradon a Kiss Stúdió Színház hétfőn 18 órai kezdettel emlékezik meg a magyar dráma napjáról. Részletek hangzanak el Madách Imre Az ember tragédiája című drámájából, felidézik Madách Imre életének fontosabb mozzanatait és a jelentősebb Tragédia-előadásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását