2024. április 26. - Ervin

Főszerepben egy sajtszobrász

Kisorsolták szombat délután a II. Évadkezdő Színházi Fesztiválon a XIV. Drámaíró verseny témáját: a három költőnek, Vörös Istvánnak, Szabó T. Annának és Lackfi Jánosnak egy sajtszobrászról kell három férfi és három női szereplőre 20-25 oldalas egyfelvonásost írnia vasárnap estig.
2009. szeptember 19. szombat 19:56 - HírExtra
Az idei témát Siposhegyi Péternek, a drámaíró verseny ötletgazdájának fia, Siposhegyi Zsolt sorsolta ki a jövő héten megjelenő Helyi Téma című lapból. A rövid hír egy egyesült államokbeli reklámszakemberről, Sarah Kaufmannról szól, aki sajtokból készít szobrokat. A cikkben megemlítik, hogy a „sajtművésznek” több száz megrendelése volt már, legemlékezetesebb munkája egy 12.500 fontos, azaz 27,5 tonnás óriás mamut szobor volt.

Vörös István az MTI-nek a sorsolás után elmondta: „Mindenből lehet színházat csinálni, az viszont megnehezíti a munkát, hogy a hír konkrétan megnevezi a hölgy munkahelyét Wisconsint, amit viszont egyáltalán nem ismerek”. Vörös István a hírt „furának” és „kellően őrültnek” tartotta ahhoz, hogy egy groMteszk hangvételű drámát írjon belőle. A szoros határidőről elmondta: reméli, hogy az inspirálni fogja. A sorsoláson Szabó T. Anna és Lackfi János más elfoglaltságai miatt nem tudott megjelenni.

A ceremónia után szintén sorsolással döntötték el, hogy a költők melyik rendezővel fognak együtt dolgozni. Vörös István Romvári Gergelyt húzta, Szabó T. Anna írását Léner András, Lackfi Jánosét pedig Szurdi Miklós rendezi majd. Léner András Nagy Cilivel, Xantus Barbarával, Szalay Krisztával (aki tavaly szerzőként is indult), Bozsó Péterrel, Jantyik Csabával és Jánosi Dáviddal dolgozik majd. Romvári Gergely színészei Tallós Rita, Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Kerekes József, Szűcs Péter Pál, Cs. Németh Lajos lesznek, Szurdi Miklós pedig Tóth Juditot, Rák Katit, Szabó Erikát, Végvári Tamást, Albert Pétert, Bank Tamást dirigálja majd.

A drámákat a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színházában adják elő nyolcórás próba után szeptember 21-én este hét órakor. Így emlékezve Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára. A műveket zsűri értékeli majd, amelynek tagja lesz Magyar Fruzsina dramaturg, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Forrai Kiss Krisztina, a Helyi Téma szerkesztője, Nagy Rita, a Katolikus Rádió szerkesztője, Iványi György közgazdász és Janikovszky János, a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója. Díjakat több kategóriában osztanak, így elismerik a legjobb férfi és női színészt, a legjobb rendezőt és a legjobb drámát is, valamint a nézők szavazatai alapján közönségdíjat is kiosztanak. Ez utóbbi érdekessége, hogy a nézők nem tudják, kinek a darabját látják, a bemutatás sorrendjének számával szavazhatnak
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását