2024. május 22. - Júlia, Rita

A szabadsághősre emlékeztek

Több mint százezren vettek részt az Andreas Hofer tiroli szabadsághős és Napóleon csapatait megfutamító felkelői emlékére rendezett ünnepségen vasárnap az osztrák tartomány székhelyén, Innsbruckban.
2009. szeptember 21. hétfő 11:38 - HírExtra
Mintegy ezer hagyományőrző egyesület, zenekar és ifjúsági szövetség vett részt az Andreas Hofer-emlékév csúcspontjának számító meneten, s mintegy hetvenezer nézelődő kísérte figyelemmel a többórás felvonulást. Ausztrián kívül az olaszországi Dél-Tirolból és az egykori ellenség földjéről, így Bajorországból is érkezek résztvevők.

Idén kétszáz éve, 1809-ben a tiroli gazdákból álló felkelősereg három alkalommal is győzelmet aratott a Tirolt 1805 óta megszállva tartó bajorok szövetségese, Napóleon seregei felett. A felkelést 1809 végén leverték, Andreas Hofert 1810-ben kivégezték, de alakja történelmi Tirolban azóta is a szabadság és a tiroli azonosságtudat jelképe.

A bergiseli csatákról minden 25. évben nagyszabású ünnepséggel emlékeznek meg, emellett idén a kétszáz éves évforduló alkalmából az ausztriai Tirol és az 1919 óta Olaszországhoz tartozó autonóm régió, Dél-Tirol közös Andreas Hofer-emlékévet is tart.
A felkelővezér a Tirol és Dél-Tirol újraegyesítését követelők szemében a tiroli egység szimbóluma is, s a legutóbbi, 1984-es emlékmenet némi politikai feszültséget okozott Ausztria és Olaszország között.

Akkorra a jelenlegi formájához képest részben már kialakult a dél-tiroli autonómia, így Olaszországban visszatetszést keltett, hogy a menetben ismét körbehordozták a történelmi Tirol megosztottságát jelképező többméteres, acélból készült töviskoszorút. A szimbolikus alkotás idén is szerepelt a felvonuláson, de hogy politikai jelentését tompítsák, több tucat rózsával díszítették fel.

Míg a rendezvény magas rangú vendégei, Heinz Fischer államfő és Werner Faymann kancellár Tirol európai uniós jelenét és jövőjét emelték ki beszédeikben, a szervezők eredeti szándéka ellenére az idei rendezvényen is megjelentek az egyesülést követelő üzenetek is, néhány hagyományőrző egyesület transzparenseinek formájában. A rendezvényt nagyszámú rendőr biztosította, de egyszer sem kellett közbeavatkozniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását