2024. június 2. - Kármen, Anita

Őskori GPS a történelem előtti korban?

A történelem előtti korban a brit szigetek lakossága a GPS őskori változata, magaslati pontokon emelt kőépítmények hálózata révén tájékozódott - állítja egy brit író-történész.
2009. szeptember 18. péntek 14:35 - HírExtra
Tom Brooks Norfolktól Észak-Walesig másfélezer helyszínt vizsgált meg, beleértve a hegycsúcsokon épített erődítményeket, megalitikus (faragatlan nagy kövekből emelt) építményeket, így a híres Stonehenge-et is - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

A történész a műholdas helymeghatározó, a GPS adta koordináták segítségével jelölte be pontosan a prehisztorikus emlékműveket a térképen, s meghatározta ezek egymáshoz való viszonyát. Mint kiderült, az ősi építmények, amelyek egymástól látótávolságban voltak, egyenlő szárú háromszögek kiterjedt hálózatát alkotja, amelyeknek "csúcsa" a következő településre mutatott. A helykijelölés igen precíz volt, a háromszögek szárainak hossza pontosan megegyezik egymással, legfeljebb, ha száz méterrel tévedtek az őskori mérnökök.

Tom Brooks meggyőződése szerint a kőkori építmények többségét ötezer éve emelték, amikor az utolsó jégkorszak okozta trauma után növekedésnek indult a brit szigetek lakossága. Az alacsonyabban fekvő területek elmocsarasodtak, s a korabeli lakosság magasabban fekvő helyeken keresett menedéket, építményeik, amelyek messziről is jól láthatóak voltak a légszennyezésmentes világban, természetes tájékozódási pontokként szolgáltak.

A kutató szerint e háromszögek révén tájékozódtak a korabeli vándorok és kereskedők, a mértani navigációs rendszer segítségével találtak vissza településeikre azok a munkások is, akik az épülő új megalitikus építményeken dolgoztak.

"Ez a mértani rendszer kétezer évvel az euklideszi geometria előtt született meg. A világ egyik legnagyobb mérnöki projektjéről van szó, lélegzetelállítóan komplex vállalkozásról olyan emberek részéről, akik fejlett mérnöki tudással és távlatos elképzelésekkel rendelkeztek" - hangsúlyozta Tom Books, aki szerint felül kell vizsgálni a prehisztorikus "barbárokról" alkotott nézeteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását