2024. május 22. - Júlia, Rita

Jogilag formakövető a nyelvtörvény?

A módosított szlovák államnyelvtörvény nem szükségszerűen ellentétes a nemzetközi, illetve az európai normákkal; ebben a tekintetben fontos különbséget tenni a törvény politikai és jogi oldala között.
2009. szeptember 15. kedd 20:11 - HírExtra
"Az, ahogyan Szlovákiában a nyelvtörvény módosítását elfogadták, nem járult hozzá a jó politikai légkörhöz, de ez nem jelenti azt, hogy a törvény önmagában a nemzetközi jogba ütközne" - mondta Vollebaek. "Kétségtelen, hogy a törvény bizonyos paragrafusai homályosak és többféleképpen értelmezhetőek, ezért fontos a végrehajtási iránymutatók gondos kidolgozása, hogy elejét vegyék a jogszabály félreértelmezésének" - tette hozzá.

A főbiztos kiemelte, hogy minden kormány felelőssége saját állampolgárainak, beleértve a nemzeti kisebbségek jólétének, jogaik védelmének biztosítása. "Magyarországnak valóban legitim érdeke fűződik a Szlovákiában, illetve bárhol máshol élő magyarok jólétéhez a nyelvhasználat, a kultúra, az identitás terén" - mondta. Hozzátette, hogy ugyanakkor nagyon nagy kárt okozna a kisebbségeknek Európa-szerte, "ha nem tartanák tiszteletben vagy megpróbálnák aláásni a kormányok saját állampolgáraikért viselt felelősségét".

A nyelvtörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott bírálatok közül néhány "jogos és építő jellegű, néhány azonban túlzó és félrevezető" - mondta a főbiztos, kifejtve, hogy hivatalából adódóan az ő feladata biztosítani, hogy a törvény ne érintse hátrányosan a nemzeti kisebbségeket. Vollebaek szerint a szlovák nyelvtörvény ügyében erre még mindig van lehetőség a végrehajtási szabályok részletes kidolgozása révén.

A törvény alapvetően az államnyelv erősítését szolgálja, és nem a kisebbségi nyelvekről szól. A feladat az, hogy megtalálják a "kényes egyensúlyt a kisebbségek jogainak védelme és az államérdek érvényesítése között" - fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a szlovák posta körlevele, amelyben az alkalmazottakat a szlovák nyelv használatára szólították fel, törvénybe ütközik. "Nem lehet a nyelvtörvényre hivatkozva az abban foglalt intézkedéseket a gyakorlatban bevezetni" - mondta Vollebaek, utalva arra, hogy a módosított jogszabály végrehajtási szabályozás nélkül lépett hatályba Szlovákiában szeptember 1-jén.

Hangsúlyozta, hogy saját magát nem közvetítőnek tekinti a felek között, hiszen Magyarországnak és Szlovákiának nincs szüksége közvetítésre, erre számos kapcsolattartási lehetőségük van, amelyet ki is használnak. A kisebbségi főbiztost a megoldás elősegítésére, szakértői tanácsadásra és támogatásra kérték fel. Vollebaek elmondta, hogy hivatala mindaddig foglalkozik az üggyel, amíg szükséges.

Knut Vollebaek üdvözölte a magyar és a szlovák kormányfő múlt csütörtöki találkozóján elfogadott közös nyilatkozatot, amelyben a felek megállapodtak, hogy elfogadják az EBESZ támogatását a nyelvtörvénnyel kapcsolatos vita rendezésére. A főbiztos fontosnak tartotta Bajnai Gordon és Robert Fico szécsényi nyilatkozatát, mert az "rávilágított az együttműködés szükségességére a két ország között a kisebbségek védelme terén". Vollebaek kiemelte továbbá a 11 pontos megállapodásból a felek kötelezettségvállalását a szélsőségesség és az intolerancia elleni fellépés mellett.

A főbiztos hozzátette: nagyon reménykeltőnek értékeli a felekkel az elmúlt hetekben lezajlott tárgyalásait, illetve a nap folyamán Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével folytatott találkozóját, és bízik benne, hogy a feleknek sikerül megoldást találniuk. Hangsúlyozta, hogy mind a szlovák, mind a magyar fél együttműködésére számít. "Nagyon nagy baj lenne a világban", ha Magyarország és Szlovákia - az Európai Unió és a NATO tagjaiként - nem lenne képes egymással együttműködve megoldani a fennálló vitáikat, hiszen akkor felmerülhet a kérdés, hogy az EBESZ mit tehet egyáltalán a kaukázusi és közép-ázsiai konfliktusok megoldása érdekében - mondta a kisebbségi főbiztos.

Vollebaek délelőtt felszólalt a Kisebbségek egy varratmentes Európában című nemzetközi konferencián, és a nap folyamán Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Balázs Péter külügyminiszterrel is tárgyalt. Budapesti látogatása után, szerdán Pozsonyban folytat tárgyalásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 15. 20:42
Vollebaek igyekezett politikus maradni. Bizonyára nem akar segíteni egyik félnek sem a másik félre haragudni. Csakhogy itt ez NEM MEGOLDÁS! Nemzetiségénél fogva nem tudja átérezni az elcsatolt területek lakosságának jogfosztottságát, történelmi sérelmeit.

Ha már az európaiságnál tartunk, sokkal hitelesebbnek tartottam volna pl egy elzászi, vagy egy dél-tiroli származású főbiztost.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását