2024. április 26. - Ervin

Debrecenből is lőnek a költségvetésre

Pósán László Fideszes képviselő szerint a pénteken benyújtott költségvetés főbb irányai elég jól megragadhatók. Benyomásait összefoglalva arról tájékoztatott, ez a büdzsé minden lesz, csak jó nem.
2009. szeptember 15. kedd 18:09 - Nagy András
A legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője, aki kedden Debrecenből osztotta az MSZP-t, furcsa mód elsősorban a baloldali karakter hiányát kérte számon a Bajnai-büdzsén. Mesterházy Attilát idézte, aki korábban többször úgy fogalmazott, van baloldali karaktere a 2010-es költségvetésnek. Pósán szerint eddig a szocialistáknál nem volt szokás baloldaliként tekinteni egy olyan tervezetre, amely osztogatás helyett takarékosságra helyezi a hangsúlyt.

„Eddig mindig azt hallottuk, a baloldal szolidáris és szociálisan érzékeny” – mondta a képviselő. Állítása szerint maga Bajnai Gordon kormányfő és Karsai József is azt mondta, hogy nem lehet szocialista költségvetésről beszélni.

60 milliárddal többet kell gázszámlára fizessünk?


Mesterházy a Fidesz terveiről
A Fidesz arról beszél, hogy túl magas az államadósság, eközben azonban olyan javaslataik vannak, amelyek tovább növelnék az állam adósságát - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben. A politikus szerint mindaz, amit Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője elmondott hétfői felszólalásában, növeli az ország kockázatát a pénzügyi szektorban: sokat elmond ugyanis arról, milyen politikában gondolkodik az ellenzék. Mesterházy szerint Navracsics Tibornak elkerülte a figyelmét, hogy a következő évtől inflációkövető lesz a nyugdíj, ahogyan az is, hogy a nyugdíjkorrekciós program keretében még további emelést kapnak a nyugdíjasok. Ez egy szigorú, takarékos, felelős költségvetés lesz, amelynek van baloldali karaktere: kiemelt témának tekintik a közbiztonságot, sokkal több pénz fog jutni foglalkoztatáspolitikára, növelik a fogyasztók védelmét, határozottan fellépnek a banki ügyfelek érdekében - sorolta, majd arra kérte a Fideszt, támogassa az ország érdekét szolgáló költségvetést.
Forrás: MTI
A költségvetés konkrétumai közül Pósán László azt emelte ki, hogy jövőre 60 milliárd forinttal kevesebb jut gázrátámogatásokra, ami 2010-ben szerinte körülbelül a fele lesz az ideinek. Véleménye szerint a fűtésszámlák kifizetése már 2009-ben is iszonyú sok családnak jelentett problémát, ez világosan kiolvasható azokból a hivatalos banki és egyéb kimutatásokból, amelyek a közüzemi tartozások szaporodásáról szólnak.

A képviselő jövőre akár tömeges fűtéskikapcsolásokat sem tart kizártnak, ám azt a HírExtra kérdésére nem tudta megmondani, a 60 milliárdos elvonás mennyivel terheli meg egy-egy rászoruló család jövő évi gázszámláját.

A honatya ezután arról beszélt, hogy a Szociális Minisztérium keretét (a már említett 60 milliárdon kívül) további 30 milliárddal kurtítják meg, ami ugyancsak a szociális intézményeket, például az idősotthonokat érinti érzékenyen. Pósán szerint a Bajnai-kormány – ígérete ellenére – épp a legkiszolgáltatottabb embereket hagyja magára.

Közbevetésünkre, hogy a kabinet épp a legrászorultabbak megsegítésére hozta létre a krízisalapot, valamint, hogy a kormány álláspontja szerint mindenkinek ki kell vennie a részét az áldozatvállalásból, a képviselő azt felelte: elfogadná ezt az érvelést, ha konzekvens lenne. Mint mondta, az a probléma, hogy a másik oldalon továbbra is ott van a pazarlás.

Példaként említette, hogy a jövő évi büdzsében mintegy 40 milliárd forinttal akarják támogatni azt a Malévet, amely „már rég nincs magyar tulajdonban.” A képviselő a négyes metróban is egyfajta feneketlen zsákot lát. „Csak 2008-ban a háromszorosát költötték a metróra a költségvetésben előre meghatározott összegnél” – hivatkozott egy nemrég napvilágot látott ÁSZ- zárszámadásra Pósán.

A Fidesz villant

Mikor az esetleges fideszes megoldási javaslatokról faggatjuk, a honatya annyit közölt: egyelőre még csak felvillantás szintjén tudtak foglalkozni a költségvetéssel, de azt tanácsolja a kormánynak, hogy fogadja el az önkormányzati szövetségek ajánlásait, hiszen ők azok, akik napi szinten érzik majd az elvonások hatásait. Pósán többek között Gémesi Györgyre, és Molnár Gyulára hivatkozva azt mondta, lenne mit gazdaságosabbá tenni az önkormányzati rendszeren, például egy sor felesleges párhuzamosság megszűntetésével.

Kérésünkre a zajvédelem példáját hozta fel. Mint mondta, jelenleg a zajvédelmi előírásokat két hivatal tartatja be. Bizonyos decibel alatt az önkormányzat hivatott felmérni a problémákat, a fölött pedig a Környezetvédelmi Hivatal munkatársai járhatnak el. A bizonytalanság miatt Pósán szerint nagyon gyakran mindkét szerv a helyszínre vonul, pedig az egyik nyilvánvalóan feleslegesen utazik.

A képviselő azt mondta, a Fidesz konkrét javaslatait majd a költségvetésről szóló vitában ismerhetjük meg, ám hozzátette: azoknak körülbelül olyan szerepet szán a vitában, mint a falra hányt borsónak. Szerinte a költségvetés csont nélkül fog átmenni az Országgyűlésen, mert – mint mondta – ha mást nem, a parlamentben a szocialisták „kilóra megvesznek egy-két emberkét."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását