2024. április 28. - Valéria

Allergiát okozhat a klóros uszodavíz

A klórozott uszodavíz az arra érzékeny gyerekeknél és kamaszoknál növeli a légúti allergia kialakulásának kockázatát.
2009. szeptember 15. kedd 14:03 - HírExtra
Alfred Bernard, a Lőveni Katolikus Egyetem toxikológusa, a tanulmány vezetője szerint a vízben és a fölötte lévő levegőben található klórvegyületek irritálják az úszók légútjait, ezáltal hozzájárulnak a szénanátha kialakulásához, valamint az orr nyálkahártyájának gyulladásához.

"E vegyületek hatása a gyerekek és kamaszok légzőszerveire sokkal nagyobbnak, legalább ötszörösnek tűnik a passzív dohányzás hatásához képest" - jegyezte meg Bernard.

A tanulmányban 733 fiatalt vizsgáltak, akik életkora 13 és 18 év közötti volt, és akik klórvegyülettel fertőtlenített medencevízben úsztak rendszeresen. A kontrollcsoportba 114 kamasz került, akik főként rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodába jártak.

Az arra érzékeny fiatalok körében a szerzők szerint 3,3-6,6-szer nagyobb volt a szénanátha esélye, ha 100 óránál többet töltöttek a klórvegyülettel fertőtlenített uszodában, akiknél pedig az ezer órát is meghaladta az uszodában töltött órák száma, azok 2,2-3,5-szeres valószínűséggel szereztek krónikus orrnyálkahártya gyulladást.

A rézzel és ezüsttel fertőtlenített uszodákban eltöltött órák száma nem befolyásolta az odajáró fiatalok asztma- és allergiakockázatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását