2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az EU még türelmes

Óvatosan nyilatkoztak hétfőn az Európai Unió egyes tagországainak külügyminiszterei az Iránnal szembeni szankciók megszigorítását illetően, és inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy Brüsszel választ vár Teherántól az október elsejére tervezett tárgyaláson a nyugtalanító iráni atomprogrammal, illetve az emberi jogokkal kapcsolatos kérdésekre.
2009. szeptember 14. hétfő 21:41 - HírExtra
Egyelőre korai lenne a szankciók szigorításán töprengeni - fogalmazott Carl Bildt, az EU soros elnökségét ellátó Svédország diplomáciájának irányítója, mielőtt az uniós külügyminiszterek megkezdték volna kétnapos brüsszeli tanácskozásukat.

Günter Gloser német külügyi államtitkár szintén az Irán ellen hozott eddigi intézkedések további súlyosbítása ellen foglalt állást.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter ugyanakkor megjegyezte: a szankció lehetősége hozzátartozik a diplomáciai nyomásgyakorlás eszköztárához. Kiemelte, hogy az unió a diplomácia síkján akar maradni, nem akar Irán elleni katonai csapást. Meg kell viszont mondani az irániaknak - tette hozzá -, hogy miután Barack Obama amerikai elnök kezet nyújtott nekik, "ne játszadozzanak sokáig".

Ezzel arra utalt, hogy a nemzetközi közösség, amely attól tart, hogy az iráni nukleáris program nem kizárólag békés, gazdasági célokat, hanem katonai terveket is szolgál, mindeddig nem kapott érdemi választ Teherántól a nyugtalanító kérdésekre. A nemzetközi közösség legutóbbi felvetéseire Irán a minap olyan választ adott, amely ugyan átfogó együttműködési készségről szól, ám a nukleáris programot illetően semmilyen érdemi közléssel nem szolgál.

Miután megállapodtak abban, hogy október elsején újabb tárgyalás lesz Iránnal, Bildt azt mondta újságíróknak: önmagában az a tény is pozitívumnak számít, hogy egyáltalán adott a tárgyalás lehetősége. Ám hogy ez a pozitívum mennyire hoz valóban eredményt a nukleáris témában, egyelőre nem lehet megmondani - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását