2024. május 3. - Tímea, Irma

A tönk szélén, avagy mi lesz veled, Mikroszkóp Színpad?

Leszerződtek Bagi-Nacsáék, visszatér Sas József, a tűzvédelmi oktató pedig nem akar igazgató lenni – a HírExtra a nehéz időket élő Mikroszkóp Színpad évadnyitó társulati ülésén járt.
2009. szeptember 14. hétfő 15:20 - Gedei Szilárd
„Ezt a helyet sokan a klasszikus pesti kabaré utolsó megmaradt szigetének tekintik, nem szabad hát engedni, hogy innen is szép lassan kihaljanak a nézők, mint a Népszabadság előfizetői” – vázolta fel egy könnyed poénnal a Nagymező utcai kis színház legnagyobb problémáját Selmeczi Tibor, a Mikroszkóp Színpad megbízott – bizony, megbízott, ezt kéretik hangsúlyozni – igazgatója a társulat hétfő délelőtti nyilvános társulati ülésén. Selmeczi rövidke, ám annál több poénnal tarkított évadnyitó beszédében (mit várjon az ember a hivatásos nevettetők közé kerülve…) kiemelte, hogy nem túl biztató a kis kabarészínház jövője, de mint ahogyan Sas József is „annyi éven át güzült” a fennmaradásáért, úgy most is csak az lehet a cél – ennek érdekében pedig muszáj lesznek eszközölni néhány változtatást.



Bagi-Nacsa: "Meg kell őrizni a kabarét, mint műfajt"

Ízelítő az őszi kínálatból
Szójjá be! – Stand up Mikroszkóp
Duma korzó – Stand up Mikroszkóp
Le vagytok szavazva! – Sas kabaré
Közkívánatomra! – Sas kabaré
Röhej az egész – környezetbarát kabaré
Valakit visz a vicc – magyarbarát kabaré
Paprikás rumli – Galla Miklós a Mikroszkópon
Akarsz róla beszélni? – Éles István retrokabaréja
Az élet lapos oldala – Bajor kabaré
Ami talán a legfontosabb, hogy sikerült végre néhány új arcot is megfűzni a repertoár frissítésére. Például a népszerű fiatal páros, Bagi Iván és Nacsa Olivér sem véletlenül vállaltak saját műsort a családias hangulatú színházban: „Több színházban is játszunk, s itt is léptünk már fel a korábbi években, de a mostani gondokat látva szinte kötelességünknek éreztük, hogy visszatérjünk a Mikroszkóp színpadára. Ez maradt ugyanis az egyetlen olyan hely Budapesten, ahol ezt a kihalás szélén álló műfajt még szervezett keretek között, saját társulattal és írógárdával próbálják fenntartani – mi is szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy a minőségi kabaré ne tűnjön el a magyar színházi életből”.

Nacsa Olivér azt is elárulta a HírExtrának, hogy egy különleges, az eddigiektől talán egy picit eltérő Stand up műsorral készülnek. „Megpróbáljuk ezt a műfajt úgy megmutatni, hogy kiderüljön, nem csak a kocsmák, kávéházak rögtönzött színpadán, illetve a tévé képernyőjén lehet ezt csinálni, hanem egy sokkal igényesebb környezetben, egy színház közönsége előtt is működhet, sőt” – mondta a társulati ülést követően portálunknak a Bagi-Nacsa duó „második fele”.

Ráadásul maga Sas József, a Mikroszkópot korábban több mint két évtizeden át (1985-től 2008-ig) vezető exigazgató is visszatér – egyelőre azonban csak a színpadra. A nemrég majdnem Kossuth-díjat ünnepelhető művész mindenesetre szintén bizakodó, ugyanakkor félti a Mikroszkópot – mint mindenki más is a kis színház ellenére is népes társulat tagjai közül.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását