2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Minden cég és intézmény munkaszerződését átvilágítanák

Hat évre visszamenőleg minden cég és intézmény munkaszerződésének az átvilágítását javasolja az MSZP.
2009. szeptember 13. vasárnap 12:18 - HírExtra
Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke és Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ami a fővárosi cégeknél és intézményeknél az utóbbi években kialakult, abból az MSZP-nek elege van. Rendet kell tenni, mert a BKV-s végkielégítési ügy „csak a jéghegy csúcsa”, ezért 2003-ig visszamenőleg minden fővárosi cég és intézmény menedzsmenttel kapcsolatos munka- és tanácsadói szerződéseit átvilágítanák.

A szocialisták szerint ki kell derülnie, hogy ki gazdálkodott pazarlóan, és ki tartotta be a jogszabályokat. Megjegyezte, a szerződésből eredő „vérlázító” végkielégítési összegek kifizetése lehet jogszerű, hiszen azok kollektív szerződéseken alapulnak, de az átvilágítás azt a célt is szolgája, hogy ezeket az irreálisan magas összegű járandóságokat megszüntessék.

Burány Sándor azt mondta: a BKV hosszú távon nem maradhat talpon az állam segítsége nélkül, és mivel a társaság a közvélemény előtt olyan helyzetbe hozta a fővárosi céget, hogy a segítségre méltatlanná vált, a segítségnyújtás alapfeltétele a rendteremtés.

A szocialista politikus szerint a BKV-s ügy csak a jéghegy csúcsa, mert az állami szférában, az ország más állami intézményeiben is előfordultak, előfordulhatnak ugyanekkora összegű végkielégítések és lehetnek ennek kifizetését jogszerűen megítélő szerződések.

Az MSZP azt javasolja, bővítsék az igazgatóságok, a felügyelőbizottságok hatáskörét, hogy a munkaszerződéseket - típusonként és értékhatárt megjelölve - csak azok jóváhagyásával lehessen megkötni, és azokat negyedévente vizsgálják felül.

Kezdeményezik, hogy paritásos alapon jöjjön létre egy eseti bizottság a Fővárosi Közgyűlés két nagy frakciója vezetőjének irányításával, amely a fővárosi cégek és intézmények alapító okiratát is felülvizsgálná. Az ellenzék bevonásával a szerződések és okiratok átvizsgálásának eredményét, valamint a változtatásokhoz szükséges megoldási javaslataikat 90 napon belül a közgyűlés elé terjesztenék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását