2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kökény védi az MSZP-t

A Fidesz csak "bekiabál a pálya széléről" az egészségügyben, és azon kívül, hogy több pénzért kiált, nem áll elő más javaslattal - reagált Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa Pesti Imre, fideszes országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatójára.
2009. szeptember 12. szombat 15:53 - HírExtra
Az MSZP országgyűlési képviselője arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy ne üzengessenek egymásnak, hanem a parlamentben vitassák meg a jövő évi büdzsé tervezetét.

"Vitassuk meg a parlamentben, s ne a költségvetés benyújtása utáni napon kampányízű, durva, az embereket elbizonytalanító üzeneteket küldözgessünk a költségvetés tervezetének felületes áttekintésével" - fogalmazott Kökény Mihály.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az elmúlt években egyetlen döntés, elképzelés nem volt az egészségügy átalakításával, alkalmazkodóképességének javításával kapcsolatban, amihez a Fidesz partner lett volna. Hozzátette: ha azt mondják, hogy a kormány és az MSZP eutanáziát folytat, akkor ők "legalábbis kibicek, csak bekiabálnak a pálya széléről".

Kökény Mihály szerint azt a legkönnyebb mondani, hogy "még több pénz meg még több pénz", de ezen túl a Fidesz más javaslattal nem állt elő.

A költségvetéssel kapcsolatban a gyógyító-megelőző kasszát kiemelve az MSZP-s szakpolitikus azt mondta: a 2009-es 714 milliárd után 2010-ben 719-et terveznek erre a célra, de ez az összeg több lesz ennél is. Indoklásként azt mondta: egyrészt ehhez jön még - a tartalék terhére - az ágazatra jutó bérpolitikai intézkedések fedezete, miután erről megállapodás születik az érdekképviseletekkel. Hozzátette: ennek mértéke legalább 10 milliárd forint. Másrészt az előirányzatból 18 milliárd forinttal kevesebbet kell költeni a foglalkoztatás közterheire a járulékcsökkentés miatt.

Ha így nézzük a dolgot, akkor nem szenved el veszteséget az ágazat az idei évhez képest - hangsúlyozta Kökény Mihály.

Az egyes részleteket illetően, a különböző részelőirányzatokra - például a civil szervezetek támogatására - a parlamenti szakaszban lehet egyeztetni. Hozzátette: nem hiszi, hogy most, a gazdasági válságban, amikor egyébként az a cél, hogy a közegészségügyi, járványügyi biztonság, a vérellátás kérdését tekintsük elsődlegesnek, a társadalmi szervezetek támogatására kell több pénzt fordítani. Kökény Mihály szerint ilyenkor kell a kormánynak prioritásokat képezni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeket a kérdéseket a parlamentben kell megvitatni, és ha például valóban kevés a mentésre fordítandó keret, akkor át kell csoportosítani.

Szombaton Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz szerint a 2010-es egészségügyi költségvetéssel a kormány "aktív eutanáziát" folytat az ágazatban, a magyar embereken.

Szerinte 2006 óta a kormány - az általa meghirdetett "reformpolitika címszó alatt" - szétverte a kórházakat, megszűnt az orvosok és a betegek közötti bizalom, orvosok és szakdolgozók menekültek el az országból, "elindult a magyar egészségügy lepusztítása". Hozzátette: egyértelmű volt, hogy a kormányzat, az MSZP-SZDSZ-koalíció az egészségügyet "prédának és koncnak" tekintette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Néga
2009. szeptember 12. 16:03
Remélem,hogy ez a sok rohadék országrabló mszp-s eltakarodik egyszer és mindenkorra még a föld színéről is.Ha Orbán lesz olyan karakán és betartja a szavát,akkor sokuk fog rab kenyéren élni.Én még azt is sajnálom tőlük.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását