2024. május 4. - Mónika, Flórián

Keresztet vethetünk az egyházakra?

Biztos, hogy csökken jövőre az egyházak állami támogatása, egyelőre azonban nem tudni, mennyivel. Erdő Péter péntek délután csak az elvonások tényét jelentette be, Semjén Zsolt KDNP-s képviselő viszont részletes adatokkal is szolgált.
2009. szeptember 11. péntek 17:09 - HírExtra
Erdő Péter az MTI-nek nyilatkozva péntek kora délután azt mondta: „a Hiller István oktatási miniszterrel folytatott tárgyalása során konkrét költségvetési számok nem hangzottak el a 2010-es évre vonatkozóan. Az adatokra viszont az egyháznak minél előbb szüksége lenne, hogy a tárgyalásokat érdemben folytathassák”.

A HírExtrát informálva Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy Hiller valóban nem mondott konkrét számokat. Ez azonban nem jelenti, hogy semmit ne lehetne tudni a kormány terveiről. Mint mondja, minden költségvetésnek van egy „nulladik verziója, amely tulajdonképpen a költségvetés tervezetének tervezete. Ezt a kormány mindig szétküldi a minisztériumokhoz.

A kiszivárgott adatokból kiderül, hogy jócskán csökken az egyházak állami pénze jövőre. Hogy melyik felekezet mennyit veszít, azt Semjén szerint nem lehet pontosan megmondani, mivel a költségvetés nem egy-egy egyházra vetítve bontja le az apanázsokat, hanem különböző fizetési célok szerint.

Dupla nulla is szerepel a tervekben

Így tehát azt lehet tudni, hogy a hitoktatásra fordítható keret az eddigi durván három milliárdról nulla forintra csökken, a kistelepülésen élő lelkészek jövedelem-kiegészítése szintén megszűnik, felére csökkentené a kormány az egyházi épületek rekonstrukciójára fordítható 750 milliós keretet – mondja a kereszténydemokraták frakcióvezetője.

„További abszurdumként” az egyházaknak adományozható egy százalékos adófelajánlásokról szólva hozzáteszi: annak ellenére, hogy az APEH hivatalos adatai szerint mind a felajánlók száma, mind pedig az felajánlott összeg nőtt 2009-ben, a jövő évre visszaosztandó pénzt a kormány csökkenteni akarja.

Szerinte a kormány hatályos törvényeket sért az elvonásokkal, hiszen az egyházak támogatási mechanizmusát jogszabályok, valamint az állammal kötött érvényes szerződések rögzítik. A kormányzat ügyes trükkjének nevezte azt az eljárást, mi szerint megszűntetné az eddig külön sorban szereplő fizetési tételeket, és egy ömlesztett főösszeget szerepeltetne a büdzsében.

Mindenki keresztje


Mint a HírExtra kérdésére válaszolva kifejtette, alapvetően egyetért azzal, hogy válsághelyzetben mindenkinek, így az hitéletnek is ki kell vennie a részét a megszorításokból. A probléma az arányokkal van – mondta Semjén Zsolt. Mondandóját azzal egészítette ki, hogy az egyházak soha semmilyen pluszt nem kértek, csak az egyenlő feltételeket, illetve a nekik törvényesen járó forrásokat.

Semjén végül arról is informálta a HírExtrát, hogy a legújabb tárgyalások eredményeképpen a kormány néhány milliárdot végül visszacsúsztatott az egyházak állami kasszájába, így a hiány az eredeti 26 helyett csupán tizenegynéhány százalékos lesz. Mint mondta, a költségvetés általános vitájában a KDNP mindenképp felszólal majd az egyházi illetmények megvédése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását