2024. május 22. - Júlia, Rita

Az emberek vesztenek rajta az új büdzsén?

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetésnek, "az újabb brutális megszorításoknak" Magyarország, a magyar emberek egyértelműen vesztesei lesznek. Szijjártó Péter azután közölte ezt budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a pénzügyminiszter pénteken benyújtotta a parlamentnek a 2010-es büdzsé tervezetét.
2009. szeptember 11. péntek 14:36 - HírExtra
A Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint az eddig nyilvánosságra került információk alapján világos, hogy a kormány tovább halad a gyurcsányi úton, holott ez a rossz út, és a rossz irányba vezet, a kormány azonban mégis ezen megy tovább.

A kormány által folytatott politika megbukott, kudarcot vallott, a megszorítások ugyanis értelmetleneknek, feleslegeseknek bizonyultak, "márpedig ez a költségvetés (...) is a megszorításokra, vagyis a sikertelen, kudarcba fulladt politikára épít" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: ha a megszorítások sikeresek lettek volna, akkor ezeket felemelkedésnek kellett volna követnie. De abból, hogy a megszorítások után újabbak következnek, világossá válik, hogy "ez az út becsődölt" - jegyezte meg.

Szijjártó Péter szerint "egészen megdöbbentő" adatok kerültek nyilvánosságra. Kiemelte, a nyugdíjasokat sújtó 80 milliárd forintos megszorítás példátlan módon fogja tovább nehezíteni az idős emberek életét. "A kormány totális háborút visel a nyugdíjasokkal szemben" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy mind a lakás-, mind az energiatámogatások terén foganatosított megszorítások, mind a közlekedéstől történő pénzelvonás egyértelműen a nehezebb körülmények között élőket sújtja.

A fideszes képviselő úgy látja, a helyi egészségügyet, a helyi oktatást, a helyi közlekedést érintő megszorítások még tovább csökkentik majd az emberek életszínvonalát.
Ez a költségvetés totálisan az ellenkezőjét mutatja annak, mint amit az európai kormányok tesznek; Európában ugyanis kizárólag a magyar kormány épít a brutális megszorítások politikájára - vélekedett Szijjártó Péter; megjegyezve, hogy "Európában több helyütt sikeres válságkezelésnek lehettünk a szemtanúi", amelyeknek módszerei a gazdaság élénkítésén, az adócsökkentésen és a munkahelyteremtésen alapultak.

Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken a szokásoknak megfelelően a vízibivalybőr táskában vitte el a jövő évi büdzsé egy példányát, amelyet Szili Katalin házelnöknek adott át a Parlament épületében.

A jövő évi költségvetés tervezete az államháztartásban 15.693,9 milliárd forint bevételi és 16.754,3 milliárd forint kiadási főösszeg mellett 1.060,3 milliárd forint hiányt tartalmaz, pénzforgalmi szemléletben ez a GDP 4, eredményszemléletben pedig 3,8 százaléka. A költségvetés elsődleges többlete 197,4 milliárd forint, a GDP 0,8 százaléka lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását