2024. május 14. - Bonifác

Tartanak az EU új javaslataitól

Beleszólási lehetőségük csökkenésétől tartanak az Európai Unió kisebb tagországai az új uniós pénzügyi felügyeleti rendszer működését illetően.
2009. szeptember 10. csütörtök 16:28 - HírExtra
Az Európai Bizottság két hét múlva terjeszti be jogszabály-javaslatait a témában a reformok kidolgozására még tavaly létrehozott szakértői csoport ajánlásai, illetve a tagországok vezetőinek nyári iránymutatásai alapján. A bizottság egyebek között új illetékességi körű felügyeleti hatóságok létrehozását javasolja majd a banki, biztosítói és értékpapír-ágazatban, valamint egy pénzügyi kockázatelemző testület felállítását.

A lap értesülései szerint a brüsszeli testület azt szeretné, ha az új hatóságoknál a döntések jelentős része a tagországok nagyságát is figyelembe vevő, úgynevezett minőségi többségű szavazással születne.

A kisebb EU-tagállamok viszont azért kardoskodnak, hogy minden országnak egyetlen voksa legyen, mint ahogyan az szokásos a jelenleg működő uniós ügynökségeknél.

Egy luxemburgi bankszakértő rámutatott: különösen azon országok esetében lenne fontos a megfelelő arányú képviselet a döntésekben, amelyek az uniós rendben kis szavazati aránnyal rendelkeznek, de fontos pénzügyi központnak számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását