2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Obamát imádja Európa

Az európaiak túlnyomó része támogatja Barack Obama amerikai elnök külpolitikáját, de jelentős különbség van Kelet- és Nyugat-Európa között, és a várakozások nem mindenben teljesülnek.
2009. szeptember 9. szerda 18:23 - HírExtra
A Transzatlanti Trendek címet viselő éves felmérést június 9. és július 1. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készítették 12 európai országban. Egyebek között az derül ki belőle, hogy a közép- és kelet-európaiak kevésbé lelkesek, de összességében az Európai Unióban és Törökországban 77 százalék támogatja Obamát.

Tavaly ilyenkor George Bush elnök támogatottsága 19 százalékos volt. Nyugaton a támogatók aránya 86 százalékos, Közép- és Kelet-Európában 60 százalékos. Az utóbbiaknak csak 25 százaléka vélekedett úgy, hogy a tavalyi évhez képest javult Európa és az Egyesült Államok viszonya, míg nyugaton 43 százalék látja így.

"Obama elnöksége összességében még nem váltotta be a Bush utáni korszakhoz fűződő várakozásokat" - kommentálták a felmérés eredményét a szerzők, akik szerint "több kérdésben megmaradtak a különbségek Európa és az Egyesült Államok politikája között. Ha ezeket a nézetkülönbségeket nem lehet áthidalni, azt megszenvedi Obama népszerűsége, és a mézeshetek rövidek lesznek".

Közép- és Kelet-Európában valószínűleg az Oroszországgal kapcsolatos amerikai politika iránti aggodalmak húzzák le a népszerűséget, illetve az, hogy Bush idején viszonylag jó kapcsolataik voltak az Egyesült Államokkal - vélik a szerzők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását