2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Belefulladunk a gabonába!

Levélben fordul a hazai agráriumra legnagyobb hatással bíró döntéshozókhoz az Agrárkamara. Ezzel igyekszik nyomatékosítani: ha nem történik semmi, csődbe mennek a gabonatermesztéssel foglalkozó magyar gazdák.
2009. szeptember 10. csütörtök 08:09 - Nagy András
Levélben hívja fel Európa figyelmét a hazai gabonahelyzet tarthatatlanságára a Magyar Agrárkamara. A szaktestület az Európai Unió mezőgazdasági főbiztosának, Mariann Fischer-Boelnek, az európai termelők legnagyobb érdekvédelmi szervezeteinek, valamint Gráf József agrárminiszternek címzett felhívásaiban a magyar gazdák súlyos gondjaira világít rá, egyben megoldási javaslatával is előáll.

Mint arról a HírExtra már beszámolt, nagy slamasztikába került a magyar gabonaágazat az augusztusi aratás után. A helyzet röviden: az elmúlt hetekben a gabonafélék iránti kereslet mind a külpiacokon, mind pedig itthon jelentősen csökkent. Ez olyan alacsony felvásárlási árakat eredményezett, amely a gazdáknak még az előállítás költségeit sem fedezi. Itthon döntően a felvásárlók fizetésképtelensége, külföldön pedig a váratlanul bő termés okozza a magyar kalászosok iránti érdeklődés hiányát.

A rendkívül alacsony árak miatt a gazdák inkább kivárnak, így gyakorlatilag beállt a piac. Ha nagy ritkán mégis létrejön egy-egy tranzakció, a vevő többnyire közli, hogy a fizetést csak 90 napos határidővel vállalja, ami további terhet ró a termelőre.



A világ leggazdagabb verebei lehetnénk

Az Európai Közösség néhány tagállamának piaci árai euróban (augusztus 27-i adatok)
Étkezési búza
Franciaország: 114-124
Spanyolország: 136-154
Németország: 103-130
Lengyelország: 111-124
Románia: 94-116
Magyarország: 105-111
Takarmánykukorica
Franciaország: 123-128
Spanyolország: 147-162
Németország: 133-150
Lengyelország: 139-144
Románia: 108-170
Magyarország: 104
Forrás: Agrárkamara
Az Agrárkamara számítatásai szerint idén kukoricából mintegy 8 millió tonna termett, s ennek csak a felére van hazai kereslet. Búzával úgy állunk, hogy van 4,1 millió tonna frissen, de ebből is vagy másfél milliót exportálni kellene, arról nem is beszélve, hogy a tározókban még másfél-két millió tonna tavalyi gabona is található. Ez azt jelenti, hogy körülbelül hat-hat és fél millió tonna gabona vár külföldi gazdára, vevő viszont sehol, hiszen jó gabonatermést takarítottak be csaknem mindenhol.

A kamara megjegyzi, hogy bár külföldön is alacsonyak a felvásárlási árak, a magyar piacon még európai viszonylatban is szokatlanul nyomottak.

A Fisher-Boel uniós biztosnak címzett levélben többek között az áll, hogy annak ellenére, hogy az idei szezonban huszonöt százalékkal kevesebb kalászos termett Magyarországon a tavalyi terméshez lépest, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az augusztusi és szeptemberi átlagárak 15-25 százalékkal alacsonyabbak a tavalyihoz viszonyítva és 25-30 százalékkal nyomottabbak, mint három hónappal ezelőtt.

Súlyosbítja a gondokat, hogy miközben a kalászos termés nagy része mozdulatlanul hever tárházakban, a kukorica betakarítása is megkezdődött.



Csak gabonatengerünk van

Kevesebb agrártámogatás jövőre
Az agrárágazat a jövőre némileg kevesebb támogatást kap, mint az idén. Az ágazat támogatására felhasználható főösszeg a 2009-es 472,8 milliárd forinttal szemben 2010-ben 463 milliárd forintot tesz ki. Ebből uniós forrás 373,6 milliárd forint, a nemzeti forrás pedig 87,4 milliárd forint, az összes igénybe vehető támogatás 19,3 százaléka. Az FVM 2010-es támogatási előirányzata az idei 177,0 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 130 milliárd forint lesz.
Forrás: FVM, MTI
Az Agrárkamara nevében Forgács Barna, a köztestület elnöke a következőket kéri az uniós biztostól: mielőbb tegye lehetővé a gabonaexport régiós támogatását, ellentételezze a tenger nélküli országok többlet fuvarköltségeinek legalább egy részét, továbbá kezdeményezze a gabonaimport-kedvezmények ideiglenes felfüggesztését.

Gráf József mezőgazdasági miniszter figyelmét arra hívja fel a kamara, hogy a meglévő helyzetben a gabonatermelőknél súlyos fizetésképtelenség alakult ki, és ha rövidesen nem jutnak pénzhez, akkor a kis- és közepes méretű gazdaságok egymás után mennek csődbe. Ez nemcsak a gazdaságok megszűnését eredményezheti, hanem a munkanélküliek számát is növelheti, a családok további elszegényedését okozva – olvasható a dokumentumban.

A harmadik levél pedig az unió legnagyobb mezőgazdasági érdekvédelmi szervezeteinek – a COPA, valamint COGECA – postaládájában landolt. A Magyar Agrárkamara ebben arra kéri őket, hogy támogassák a gabonaexport támogatására és a kedvezményes import felfüggesztésére vonatkozó kérelmet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2009. szeptember 10. 14:07
kedves shalom!

Ez esetben az unióból való kilépéssel kellene kezdenünk, az EU-ban ugyanis tilos akadályozni az árúk szabad mozgását
shalom
2009. szeptember 10. 10:13
Csak magyar búzából készült liszttel dolgozhassanak a pékségek és más feldolgozók! A boltokban csak magyar búzalisztből készült kenyeret és pékárút lehessen kapni! Sokkal olcsóbb lenne a kenyér! Így lehet megvédeni a magyar mezőgazdaságot.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását