2024. május 16. - Mózes, Botond

Az EU egyetért velünk a nyelvtörvény ügyében

Az EU igazságügyi biztosa szimpátiával fogadta, és sok tekintetben osztja a magyar véleményt a szlovák nyelvtörvény ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter.
2009. szeptember 9. szerda 06:41 - HírExtra
"Kértem, hogy képviselje is ezt a nézetét" - tette hozzá a magyar diplomácia irányítója. A francia Barrot azt tanácsolta neki, hogy az ügyben forduljon Magyarország az EU nyelvi sokszínűségért felelős biztosához, a román Leonard Orbanhoz. "Ezt meg is fogjuk tenni" - közölte Balázs, ám a diszkriminációmentesség szempontjával indokolta, hogy Barrot-nak is kifejtette a magyar álláspontot.

Elmondta, hogy Magyarország a szeptember elsején végrehajtási rendelet nélkül életbe lépett szlovák nyelvtörvényszöveg módosítását kívánja elérni.

A magyar fél - tette hozzá - az EU-intézmények közül a tagállami kormányokat képviselő Tanácsot a soros svéd elnökség szintjén vonta be a témába. A svéd elnökség - fogalmazott - szoros figyelemmel kíséri az ügyet, és "erkölcsi nyomást gyakorol mindkét országra" a rendezés érdekében.

Balázs Péter hozzátette, hogy a nyelvtörvény-problematikához az európai intézmények közül a legtöbb köze az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) van, mert ez a szervezet rendelkezik előírásokkal és kisebbségi főbiztosi intézménnyel is. Emlékeztetett arra, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa már júliusban kifejtette: három problémát lát a hatályos szlovák nyelvtörvényben. Először is azt, hogy a többségi nyelvet védi a kisebbségivel szemben, továbbá hogy túl mélyen belenyúl a mindennapi életbe, valamint hogy büntetést is kilátásba helyez.

A külügyminiszter szintén fölvetette az Európai Bizottság alelnöki rangú illetékesének azt a magyar-szlovák diplomáciai incidenst, amelynek során nem engedték be Szlovákiába Sólyom László államfőt. Kérte Barrot állásfoglalását, hogy jogszerű volt-e a szlovák eljárás. Barrot további szóbeli kiegészítéseket kért az írásban már kifejtett magyar állásponthoz, és írásos választ ígért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását