2024. május 16. - Mózes, Botond

Az EU-tagság enyhítheti a szlovák-magyar ellentétet

Szlovákia és Magyarország európai uniós tagsága jobb esélyeket kínál a két ország közti feszültségek megszűnésére hosszú távon, mint az, ha a két ország kívül lenne az Európai Unión - vélte kedden közölt kommentárjában a Financial Times című brit politikai-pénzügyi napilap.
2009. szeptember 8. kedd 12:16 - HírExtra
A kontinentális kiadásban megjelent írásában a lap emlékeztet arra, hogy a kelet-európai EU-bővítés melletti érvként annak idején a nemzeti és etnikai feszültségek enyhülésének kilátását is hangoztatták. Ebből a szempontból a múlt hónapban kiújult nézeteltérések most egyfajta "bizonyítékként szolgálhatnak azoknak a nyugat-európaiaknak, akik mindig is ellenezték a keleti régió csatlakozását" - véli Tony Barber brüsszeli tudósító.

Igaz ugyan, hogy Szlovákiában az ultranacionalista erők még a koalíciós kormányban is képviseltetik magukat, de az országnak nem érdeke, hogy instabilitást gerjesszen a térségben - emeli ki a cikk.

Magyarországnak pedig minden joga megvan arra, hogy érdeklődjék a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek státusa iránt, s bár lehet, hogy időnként - akár nyugtalanító módon - túllépi a tűréshatárt, soha semmilyen módon nem bujtott erőszakra vagy felforgatásra - fűzi hozzá.

Az ilyen típusú feszültségeknek olyan mély gyökerük van, hogy botorság lenne azt várni, öt év EU-tagság alatt megszűnnek. De arra, hogy véglegesen eltűnnek, nagyobb az esély az unión belül, mint ha a két ország nem csatlakozott volna - véli a Financial Times kommentárja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását