2024. május 17. - Paszkál

Ukrajna bajba kerülhet

Árthat Ukrajna adósosztályzatának, ha megakad az IMF-hitel kiutalása az országnak, így vélekedett kedden a Fitch Ratings egyik elemzője.
2009. szeptember 8. kedd 20:09 - HírExtra
Az ukrán államfő vezető gazdasági tanácsadója előzőleg kedden azt mondta, hogy Ukrajna idén már aligha jut újabb hitelrészlethez a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert gyakorlatilag egyetlen feltételt sem sikerült teljesíteni ahhoz, hogy Ukrajna megkapja a készenléti hitel újabb részletét. A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings Ukrajna hosszú futamú adósságának törlesztéskockázati besorolását február közepén az addig is mélyen spekulatív "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re csökkentette.

Ugyanakkor az új osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.

A Fitch ratings szakelemzője, Andrew Colquhoun a most érvényes minősítéseket az ukrán hazai össztermék (GDP) jelentős csökkenésével, a belpolitikai feszültségekkel és azzal indokolta, hogy gondok vannak az orosz-ukrán kapcsolatokban.

Colquhoun kiemelte: a befektetők bizonytalanságát növeli az ukrán központi banknak az a döntése, hogy megszűnteti az intervenciót a bankközi devizapiacon és az aukciós rendszerre tér át. Ez szerinte azt jelenti, hogy Ukrajna letért az IMF által javasolt útról.

Szombaton a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői maguk is úgy vélték, hogy a januári elnökválasztások előtt Ukrajnában nincs egység a politikai vezetésben, ugyanakkor elégedetten szóltak a központi bank és a kormány intézkedéseiről.

A Nemzetközi Valutaalap július 29-én utalta ki Ukrajnának a tavaly november elején aláírt, 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelkeret harmadik, 3,3 milliárd dolláros részletét. Azzal együtt az IMF már 10,9 milliárd dollárt utalt át Ukrajnának a keretből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását