2024. május 3. - Tímea, Irma

Hazatér a máriapócsi Szűz Mária-kegykép

Közel kétezer zarándok kísértében, rendőri felvezetés mellett indult el szombaton hajnalban Hajdúdorogról Máriapócsra a Szűz Mária-kegykép.
2009. szeptember 5. szombat 11:15 - HírExtra
Az ünnepi szertartások már péntek este megkezdődtek a hajdúdorogi görög katolikus templomban: a hálaadó hangversenyre, valamint az éjszakai virrasztásra a rossz idő ellenére százak voltak kíváncsiak. Zadubenszki Norbert, a Hajdúdorogi Egyházmegye sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a péntek éjjeli heves zivatar ellenére szombat hajnalra hatalmas tömeg gyűlt össze a templom környékén, az autóval és buszokkal érkező zarándokokat a rendőrök és polgárőrök segítették a közlekedésben és a parkolásban.

A távirati iroda munkatársának helyszíni tapasztalata szerint a templomba több százan zsúfolódtak be, a környező utcákban pedig körülbelül 1.500 zarándok várta a kegykép indulását. A Kocsis Fülöp püspök, miskolci apostoli kormányzó által vezetett menetet motoros rendőrök és úgynevezett krisztuskatonák kísérték el a város határáig, majd a képet felváltva viszik a vállukon a nyolcfős csoportok, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai.

A kegykép ötven kilométer hosszú zarándokútja során Újfehértón, Érpatakon, Kállósemjénben és Nagykállóban áll meg, ezekre a helyszínekre ezreket várnak a szervezők. A közbeeső három további megállóban úti ikonokat áld meg a püspök; Zadubenszki Norbert szerint ezzel azt szeretné elérni az egyházmegye, hogy a Hajdúdorog és Máriapócs közötti út Mária-úttá váljon.

A zarándokok menetét rendőr- és mentőautók biztosítják. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI kérdésére elmondta: a máriapócsi menet nem fog jelentős fennakadást okozni a forgalomban, mivel mellékutakon halad, mellette a gépjárművek félpályán, rendőri biztosítás mellett közlekedhetnek. A százados hozzátette: terelésre valószínűleg Kállósemjén főterén kell majd számítani.

A Szűz Mária-kegyképet a máriapócsi bazilika felújítása miatt február 5-én szállították át gyalogos zarándoklattal a hajdúsági püspöki székhelyre. Hét hónapnyi távollét után szombat este érkezik vissza a kegykép a kisvárosba, ahol a görög katolikus bazilika előtti téren állítják ki, majd vasárnapi szent liturgia után helyezik vissza a felújított kegyoltárra. A kép ezután látogatható lesz, viszont a templomot a restaurálási munkálatok miatt csak 2010 októberében vehetik ismét birtokukba a hívek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását