2024. május 2. - Zsigmond

Fidesz-KDNP: Rossz üzenet a kormánytól

A lehető legrosszabb üzenet a társadalom felé, hogy a kormány jövőre nem ad pénzt a hit-, és erkölcstan oktatására - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.
2009. augusztus 31. hétfő 11:48 - HírExtra
A pártelnök szerint a több ezer hitoktató tönkretételének, a hit- és erkölcsoktatás ellehetetlenítésének legnagyobb vesztese a magyar társadalom lesz. Mindez a bűnözés erősödését váltja majd ki.

A támogatás teljes megvonása nem csak a magyar törvényeket, de a vatikáni szerződést is megsérti. "A kormánynak ez a támadása, és a tervezett intézkedések homlokegyenest ellentétesek a hatályos törvényekkel, az egyházakkal kötött szerződésekkel", ez több százezer gyerek alkotmányos jogát veszi el, hogy hittant tanulhasson - figyelmeztetett.

Hozzátette: amikor naponta szembesül a társadalom az elképesztő mértékű bűnözéssel, amikor az iskolában tanárokat vernek, akkor a létező legrosszabb üzenet az erkölcsoktatás megszüntetése, ellehetetlenítése és tudatos kormányzati megfojtása.

Nem a papságtól von el forrást a kormány, hanem az iskolai hitoktatást végző mintegy ötezer családos embertől. Az, hogy ezeknek az embereknek az egzisztenciája és a megélhetése egyik napról a másikra ellehetetlenül, ez olyan, mint ha holnaptól a zene- és tornatanárok nem kapnának fizetést - mondta.

Az újságíróknak kiosztott, az egyházakat érintő büdzsé-tervezet szerint a jövőre hittanoktatásra, valamint az 5 ezer lakosnál kisebb településen szolgálatot teljesítő lelkészek jövedelempótlékára egyetlen forint sem szerepel.

A dokumentum szerint 2005 és 2009 között minden évben 3,3 milliárd forintot kaptak az egyházak hitoktatásra, míg a lelkészek jövedelempótléka 1,5 és 1,7 milliárd között változott.

A tervezet szerint az egyházak támogatása összességében több mint 26 százalékkal csökken jövőre az idei évhez képest: 25,6 milliárdról 18,9 milliárd forintra.

Semjén Zsolt elképesztőnek mondta azt is, hogy az állampolgárok által felajánlható 1 százalék esetében is csökkentett összeggel számolnak, miközben mind a felajánlók száma, mind pedig a felajánlás összege nőtt.

Balog Zoltán (Fidesz) azt közölte, amint a Fidesz-kormány hatalomra kerül, újra biztosítani fogják a hitoktatás tisztességes finanszírozását. Emlékeztetett arra, hogy a hit-, és erkölcsoktatás fontosságát még a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány is elismerte.

Közölte, ebben az esetben az elvonást nem lehet azzal indokolni, hogy a terhekből mindenkinek együtt kell kivennie a részét, hiszen itt a egyetlen tollvonással mindent elvontak.

Úgy látja, a kistelepüléseken működő szolgálatok, az ott élő közösségek, emberek ellehetetlenítése folyik. Mint mondta, ez nem elsősorban az egyházakat érintő ügy, itt a kormány ismét azokat a vidéki közösségeket, szervezeteket akarja megfojtani, amelyek az emberekhez a legközelebb vannak. Éppen azokat, akik segíteni tudnának, azokat hozzák olyan helyzetbe, hogy ne tudjanak segíteni - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a kormány mostani tervezete a vidéki zsidó temetők rendbetételének támogatását is eltörli.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a volt szocialista országok közül Magyarország az egyetlen, ahol nincs kötelező etika-, vagy hit- és erkölcstan oktatás.

Balog Zoltán azt közölte, a jövő évi költségvetés egyházakat érintő adatait felelősségteljes állampolgárok juttatták el hozzájuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását