2024. május 6. - Ivett, Frida

Nem mehetnek koncertre a muszlimok

A maláj kormány eltiltotta az ország muszlim lakosságát a szeptemberi Black Eyed Peas-koncerttől. A tilalmat azzal indokolták, hogy az amerikai hiphop-csapat fellépését az ír söróriás Guinness szervezi.
2009. augusztus 27. csütörtök 20:04 - HírExtra
A tiltáshoz hozzájárulhatott, hogy Malajziában nemrég megszigorították a muszlimok italfogyasztására vonatkozó szabályozást. A múlt hónapban az iszlám bíróság botozást szabott ki büntetésül annak a muszlim nőnek, akit nyilvános helyen történő sörfogyasztáson kaptak. Igaz, a hatóságok ezen a héten úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják az ítéletet. Ugyanakkor Malajzia egyik államában nemrégiben betiltották az alkoholkereskedelmet.

A malajziai muszlimokra az iszlám törvények vonatkoznak, melyek értelmében tilos alkoholt fogyasztaniuk.

A Black Eyed Peas szeptember 25-i fellépése, amely egy Kuala Lumpurhoz közeli vidámparkban lesz, része a Guinness 250. születésnapja alkalmából szervezett nagyszabású programsorozatnak. Az első, Dublinban található sörfőzde megalapításának évfordulóját egyebek mellett a világ 5 különböző nagyvárosában - köztük Kuala Lumpurban - szervezett koncerttel ünnepli az ír sörgyár.

A malajziai show hivatalos honlapja szerint a koncertre muszlimokat, illetve 18 éven aluliakat nem engednek be. Ilyen korlátozásra Malajziában még nem volt példa: az országban korábban megtartott koncertek - köztük egy 2007-es Black Eyed Peas-fellépés is - mindig nyitottak voltak a muszlimok számára.

Az Információs, Kommunikációs és Kulturális Minisztérium egyik munkatársa szerint normális körülmények között a maláj kormány nem adott volna engedélyt a koncertre, hisz az ország törvényei értelmében alkoholgyártó-, illetve forgalmazó cég nem rendezhet koncertet Malajziában. A hatóságok annak reményében tettek kivételt a Guinness szervezte bulival, hogy a koncert fellendíti a turizmust - jegyezte meg a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Egyenlőre nem világos, hogyan fogják a muszlimokra vonatkozó tiltást érvényre juttatni a koncert szervezői.

Malajzia 28 milliós lakosságának majdnem 60 százaléka maláj, akik a jogszabályok értelmében automatikusan muszlimnak számítanak. A lakosság fennmaradó 40 százaléka főleg kínaiakból és indiaiakból áll, akiknek többsége buddhista, keresztény, illetve hindu.

A Black Eyed Peas óriási sikereket könyvelhetett el az idén: 20 egymást követő héten át szerepelt a Billboard Hot 100 kislemez-listáján, amivel új rekordot állított fel.

A banda szeptemberi koncertje körüli herce-hurca nem az első példa arra, hogy Malajziában csak különféle korlátozásokkal engedélyeznek egy fellépést. Gwen Stefani és Avril Lavigne is konfliktusba keveredett a konzervatív muszlimokkal, akik kifogásolták a művésznők lenge öltözetét, és arra kötelezték őket, hogy takarják el vonzó idomaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását