2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vallásos nevelés és kultúrális megújulás

Az emberi értékek válságának korában a vallásos nevelés döntő szerepet játszhat a kultúra megújulásában - mondta Erdő Péter bíboros, prímás szerdán Piliscsabán, az egyházi iskolák oktatásban betöltött szerepéről rendezett konferencián.
2009. augusztus 26. szerda 14:35 - HírExtra
Az esztergom-budapesti érsek a tanácskozás megnyitóján hangsúlyozta: az egyház továbbra is fontosnak tartja a fiatalok nevelését, mindent igyekszik megtenni azért, hogy magas szintű oktatásban részesítse őket.

"A katolikus egyház hozzájárulása a neveléshez új és szélesebb távlatot ad az emberi életnek, képessé téve arra, hogy szolidáris és reményekben gazdagabb társadalmat hozzon létre" - közölte Erdő Péter.

A bíboros kifejtette: az ateista diktatúrák - mint a nácizmus és a kommunizmus - törekvései a vallás betiltására súlyos bűncselekményt jelentenek az emberiség ellen. Aki azt állítja, hogy a vallás kizárólag magánügy, téved, mert olyan, mintha azt mondaná, a hitnek a valós életre semmilyen hatása nincsen - tette hozzá, hangsúlyozva: egy ember vallásos meggyőződését az emberi szabadság, méltóság miatt mindenképpen tiszteletben kell tartani.

Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője, a Pedagógiai Intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország első iskoláját 1014-ben a Szent Márton-hegyen - a mai Pannonhalmán - az egyház, a bencés rend indította be.

Mint mondta, a templomnak és az iskolának évszázadokon át meghatározó szerepe volt a közösségek életében. A második világháború utáni évekig a hazai iskolák 60 százalékát az egyházak tartották fenn, ám ezeket az intézményeket az 1948-as rendelkezés szerint felszámolták, csupán 10 iskola maradt egyházi kézben. A rendszerváltás eredményeként ma az oktatási intézmények 6-7 százaléka van egyházi kezelésben, ez hozzávetőleg 500 óvodát, általános iskolát és középiskolát jelent - tette hozzá.

Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány burkolt egyházellenes politikát folytat. Ezt jelzi - közölte -, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint például 2007-ben 4 milliárd forintot vont el a költségvetés az egyházaknak kötelezően járó iskolai támogatásból, ami nehéz helyzetet teremt az intézményekben. Ugyanakkor az igények növekednek az egyházi oktatás iránt, évről évre magas a túljelentkezések száma - hangsúlyozta a politikus.

Az Egyházi iskolák a köz szolgálatában című konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara szervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását