2024. május 8. - Mihály

Új csodaszer a graffitik ellen

Német és lengyel kutatóknak sikerült olyan lakkot kifejleszteniük, amely megelőzi, hogy a graffitik beszivárogjanak az épületek falaiba.
2009. szeptember 3. csütörtök 10:54 - HírExtra
Néhány éve léteznek polimerrétegek, amelyek megakadályozzák, hogy a graffitifesték behatoljon a fal pórusaiba. Ezáltal a nem odaillő műalkotást könnyen le lehet törölni az épületekről. Hátulütője azonban, hogy a pórusok betömésével a fal szellőzése is megszűnik, ennek következtében pedig penészesedés, salétromosodás léphet fel.

André Laschewsky, a potsdami polimerkutatási intézet professzora és csapata a Lengyel Tudományos Akadémiával együttműködve egy olyan polimerlakkot fejlesztett ki, amely megakadályozza, hogy a graffitifesték behatoljon az épület pórusaiba, viszont nem tömíti el azokat. A látszólagos ellentmondás magyarázata az, hogy a polimer által képzett víztaszító réteg maga is porózus, csak pórusai olyan mikroszkopikusak, hogy a vízgőzt még áteresztik, az esővizet azonban már nem - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). A réteget szükség esetén enyhe lúgos oldattal el lehet távolítani az épületről: kémiai szerkezete az oldat hatására megváltozik, és könnyen lemosható lesz.

Az első próbákat sikeresen kiállta a polimer: egy EU-s projekten belül különböző kövekre és téglákra hordták fel, majd graffitiket fújtak rájuk. A festéket minden alkalommal maradéktalanul el lehetett távolítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását