2024. május 20. - Bernát, Felícia

Csodálatos kukorica?

Géntechnikusoknak sikerült újra előállítaniuk egyes kukoricafajták elveszett illatkibocsátáson alapuló védekezőrendszerét.
2009. augusztus 9. vasárnap 08:42 - HírExtra
A kukorica bizonyos fajtái ugyanis képesek illatanyagot kibocsátani, amely afféle segélyhívásként odacsalogatja a gyökérkártevők ellenségeit.

A kutatók kiderítették, hogy egyes amerikai kukoricafajták már nem képesek maguk előállítani a védelmet biztosító anyagot. Ezen adottságuk valószínűleg a nemesítés során veszett el. Következésképp azonban hatalmas terméskieséseket okoz Észak-Amerikában a kukoricabogár.

A szakembereknek most sikerült azonosítani a kukorica segélyhívásáért felelős illatmolekuláját - tudósított a Die Welt című német lap honlapja (www.welt.de). Akkor termelődik, ha a növény leveleit vagy gyökérzetét támadás éri. A föld alatt parányi fonálférgeket vonz a növényhez, amelyek a kukoricabogár kártékony lárváiban élősködnek megsemmisítvén azokat. A biotechnológiát és a biológiai növényvédelmet első ízben sikerült elegáns módon egyesíteni - fogalmaztak a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

A további kísérletekben a fonálférgek és a molekula szempontjából optimalizálni akarják a felhasználás módjait. A kutatók úgy vélik, hogy a molekula más kultúrnövények védelmét is szolgálhatná, mivel diffúziós képessége révén ideális földalatti jeladó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását