2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ügyes! Mikoszkóp a mobilban

Elsősorban az egészségügyi létesítményektől távolabb fekvő vidéki körzetek, illetve harmadik világbeli, gyengébben ellátott térségek orvosait, betegeit segítheti az a mobiltelefonra szerelhető mikroszkóp, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki.
2009. július 26. vasárnap 14:26 - HírExtra
Mint arról a Massachusettsi Műszaki Egyetem által kiadott Technology Review beszámolt (http://www.technologyreview.com/biomedicine/23059/), a legújabb okostelefon-kiegészítő speciális fluoreszkáló képalkotó eljárással képes olyan betegségek kórokozóinak a kimutatására, mint a tuberkolózis vagy a malária.

A műszert, amely a Cellscope nevet kapta, az egyetem optikai fakultása projektjének keretében fejlesztették ki. Az új eszközzel felszerelt mobiltelefon alkalmas a vér- és köpetminták egyszerű elemzésére, illetve a minták továbbítására alaposabb analízis céljából.

Az okostelefonra egy különleges pánt segítségével felerősíthető, csőszerű kiegészítő ugyanolyan elvek szerint működik, mint egy hagyományos mikroszkóp, számos lencse segítségével nagyítja fel a mikroszkopikus metszeten vizsgált vér- és köpetmintákat. A vizsgálathoz szükséges fényforrást beépítették az eszközbe, akárcsak a megvilágított mintán található baktériumokat azonosító automatikus szoftvert. A képet továbbítani lehet a készüléken felhívott orvosokhoz a diagnózis gyors megállapítása érdekében.

Aydogan Ozcan, a projekt egyik vezetője elmondta a Technology Review munkatársának, hogy a módszer értékes segítséget jelenthet a világ minden olyan pontján, ahol nem megfelelő vagy távoli az egészségügyi infrastruktúra.

A szakember és munkatársai most az eszköz tökéletesítésén dolgoznak: a külön objektívek nélküli mobiltelefonos változatot szeretnék létrehozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását