2024. május 6. - Ivett, Frida

Bozsik, Gellei, Bicskei és Várhidi: "Tudjuk Koeman titkát!"

Hosszú idő után végre ismét ütőképes magyar labdarúgó válogatottunk van. De miért pont most? Mi a csapat titka? Van egyáltalán titok? A HírExtra megkérdezte az évtized korábbi magyar kapitányaitól.
2009. szeptember 3. csütörtök 16:49 - Gedei Szilárd
„Nem látok különösebb differenciát” – kezdte Bozsik Péter, a magyar labdarúgó válogatott korábbi szövetségi kapitánya a HírExtra azon kérdésére, hogy vajon miért megy mostanában annyira nemzeti csapatunknak, s miért nem ment anno, mondjuk 2006-ban, bizonyos Bozsik Péter vezetése idején… vagy az évtized kezdetén, Gellei Imre regálásakor… esetleg az ezredforduló sötét korszakában, amikor is Bicskei Bertalannak hívták címeres csapatunk első emberét, a Várhidi-éráról nem is beszélve.

Érthető, hogy a HírExtra válogatottunk két rendkívül fontos világbajnoki selejtező meccse előtt kíváncsi lett a szürkébb időszakok szövetségi kapitányainak véleményére is, így hát megkértük őket egy kis elemzésre.

Bozsik: "Profibbak lettek a körülmények"


Bozsik Péter, aki 2006-ban hét mérkőzésen vezette a magyar válogatottat, semmitmondó felütése után a HírExtra kedvéért végül csak rájött egy fontos különbségre: „Hozzá kell tennünk, hogy az elmúlt két évben stabilizálódott annyira az MLSZ anyagi helyzete, hogy sokkal profibb módon tudják menedzselni ezt a mostani csapatot. Nincs gond az utazásokkal, sem az edzőtáborokkal. Talán ez sugárzik le a játékosokról is, érzik, hogy komolyabban vannak véve, mint mondjuk három, négy vagy öt évvel ezelőtt”.

Na, csak kibújt a szög a zsákból…

Bicskei: "Koeman okosan csinálta"


Az utolsó tíz kapitányi ciklus
Puskás Ferenc (1993, 4 meccs / 1 győzelem)
Verebes József (1993–94, 10 meccs / 1 győzelem)
Mészöly Kálmán (1994–95, 11 meccs / 2 győzelem)
Csank János (1996–97, 16 meccs / 6 győzelem)
Bicskei Bertalan (1998–01, 36 meccs / 13 győzelem)
Gellei Imre (2001–03, 23 meccs / 8 győzelem)
Lothar Matthäus (2004–05, 28 meccs, 11 győzelem)
Bozsik Péter (2006, 7 meccs / 3 győzelem)
Várhidi Péter (2006–08, 16 meccs / 7 győzelem)
Erwin Koeman (2008–, 11 meccs, 6 győzelem)
Több fontos, és hihetőbb változást említett azonban egy másik exkapitány, Bicskei Bertalan, aki ugyan jelenleg már az egyiptomi el-Maszri csapatánál dolgozik, de abszolút képben van a válogatottról. „Miben más ez a mostani csapat a korábbiakhoz képest? Ami a legfontosabb: más játékosok játszanak… Véleményem szerint a kapitány azt csinálta jól, hogy alaposan feltérképezte a magyar játékosokat, s okosan nem erőltetett rájuk semmit, csakis azt a stílust, melyet tudnak is játszani. Azt tartom Koeman legnagyobb erényének, hogy rájött arra, mire is képes egy magyar játékos, s csak abból akarja kihozni a legtöbbet. A holland szakember hozta a kötelezőt, ami ismerve a magyar válogatott eddigi eredményeit, nem kis dolog…" – magyarázta portálunknak a címeres csapatot két perióduson át (1989, 1998-2001) is vezető Bicskei.

Gellei: "Megjött a nemzetközi rutin"


Bizony, nem az, Gellei Imre szerint sem. A magyar nemzeti csapatot 2002-2003-ban irányító szakember is kiemelte a tehetséges hollandus remek munkáját, ő azonban elsősorban a játékosok fejlődésében látja a mostani válogatott titkát: „Az én csapatomban annak idején maximum nyolc-kilenc játékos szerepelt külföldi klubnál, mára viszont ez a szám lényegében megkétszereződött. Azok a játékosok pedig, akik annak idején már az én válogatottamban is szerepeltek, mint például Dárdai, Gera, Torghelle vagy Hajnal is idősebbek lettek, s közben megszerezték a nagyon fontos nemzetközi rutint is. Ráadásul hozzájuk olyan fiatal, kiváló játékosok csatlakoztak, mint Dzsudzsák Balázs és Huszti Szabolcs – lényegében felnőtt egy új generáció. Természetesen Erwin Koeman szerepét sem hagyhatjuk figyelmen kívül, a holland kapitány ugyanis jó érzékkel nyúlt ezekhez a játékosokhoz”.

Várhidi: "Törvényszerű a siker"

„Ez a csapat végre megérett arra, hogy sikereket érjen el. A sikerek titka pedig az, hogy sokat játszanak együtt. Még annak idején, amikor én vezettem a válogatottat elmondtam, hogy minimum huszonöt-harminc meccset kell ahhoz együtt lejátszania egy gárdának, hogy ütőképessé váljon. Számolgattam egy kicsit, s az jött ki, hogy huszonhatodik vagy huszonhetedik mérkőzésénél tart most ez a mostani válogatott” – ezt már Várhidi Péter, utolsó magyar nemzetiségű kapitányunk mondta a HírExtrának. A jelenleg a budapesti másodosztályban vitézkedő BEAC-nál dolgozó szakember hangsúlyozta portálunknak adott nyilatkozatában: a fentiekből kiindulva teljesen törvényszerű a mostani csapat jó szereplése.

Érdekes módon azt szinte mindannyian megemlítették értékelésükben, hogy jelenleg több olyan jó, nemzetközi szintű focistánk is van, kikhez bátran nyúlhat a szakmai stáb, mint korábban.

A kérdés csak az, hogy vajon ez a válogatott valódi titka, vagy csak a csalódott szakemberek találták ki saját kudarcaik kisebbítése érdekében…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

atesz316
2009. szeptember 10. 12:33
Mint láthatjuk a tétmeccsek eredményeiből, ezeket a nyilatkozatokat is kidobhatjuk a kukába! Miért kell mindig okoskodni? Eddig sem tudtunk, ezután sem fogunk tudni focizni. Azért csak öljék bele a pénzünket a magyar fociba...
megmondom
2009. szeptember 3. 23:14
AMIKOR ELKEZDTEM OLVASNI A CIKKET, AZT HITTEM, HOGY ROSSZUL LÁTOK. MÉG HOGY NEM LÁT KÜLÖNÖSEBB DIFFERENCIÁT BOZSIK PETI AZ Ő CSAPATA ÉS KOEMANÉ KÖZÖTT? MEGMONDOM ÉN, MI A KÜLÖNBSÉG: BOZSIK NAGYOT BUKOTT A MÁLTAI CIKIVEL, KOEMAN VISZONT INNEN MÁR ALIGHA FOG BUKNI. VOIVOD, KIT ÉRDEKEL, HOGY A SORSOLÁS MIATT ÁLLUNK JÓL A TABELLÁN, HA A JÁTÉKUNK IS JAVULT AZ ELMÚLT ÉVBEN? LEHET, HOGY TÚLZOTTAN OPTIMISTA VAGYOK, DE ÉN GYŐZEÉMES VÁROK A SVÉDEKTŐL, MINT AHOGY TOVÁBBJUTÁST VÁRTAM A LOKITÓL IS A BL-BEN.
HAJRÁ MAGYAROK!
Phil Ivey
2009. szeptember 3. 23:07
az a vicc, hogy szerintem mindannyiuknak igaza van, persze saját szájízük szerint felnagyítva az összetevőket
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását