2024. május 6. - Ivett, Frida

Válogatott: mentális turbóval a győzelemért!

"A futballban a siker fejben dől el, a magyar válogatott tagjai pedig kezdenek rájönni, hogy mi is az, ami a fejükben működik" - mondta a HírExtrának Nagy Sándor, a Koeman-legények pszichológusa. Interjú!
2009. szeptember 3. csütörtök 11:25 - Gedei Szilárd
Nagy Sándor hazánk egyik legismertebb és legelismertebb sportpszichológusa, aki 1997-óta foglalkozik sportolók profi szintű mentális felkészítésével. Mi a konkrét feladata futball válogatottunk mellett?

Ez egy nagyon összetett feladat. Soha nem egyszerű, amikor egy pszichológus egy egész csapattal dolgozik együtt. A magyar válogatottnál lényegében én is a stáb tagja vagyok, félúton valahol az orvosi- és az edzői team között. A feladatom a csapat felkészülését a mentális oldalról segíteni. Ez azért fontos, mert a teljesítményekben a mentális tényezők is nagyon fontos szerepet játszanak.

Mit jelent mentálisan felkészíteni egy csapatot, jelen esetben hazánk labdarúgó válogatottját?

Válogatott stáb
Erwin Koemam - szövetségi kapitány
Aczél Zoltán - szövetségi edző
Máté Csaba - szövetségi edző
Petry Zsolt - kapusedző
Szekeres Tamás - technikai igazgató
Dr. Kator Miklós - csapatorvos
Dr. Pánics Gergely - csapatorvos
Nagy Sándor - pszichológus
Per Nyman Andersen - kiropraktor
Berta Ferenc - fizioterapeuta
Eisemann László - masszőr
Ambrus Imre - felszerelés-felelős
A válogatottnál már egy bejáratott munkamódszer szerint dolgozunk. Már második éve dolgozom a válogatottal, s ilyenkor, amikor összegyűlik a keret én is a csapattal lakom, s lényegében rendelkezésükre állok a nap huszonnégy órájában. Mivel ismernek már a válogatottnál, már könnyedén tudunk előre betervezett csoportos- és egyéni foglalkozásokat tartani.

Hogyan kell ezeket elképzelni?

Csoportos beszélgetésekről van szó, illetve közvetlenül a meccsekre felkészítő foglalkozásokról. Meg persze szinte mindenkivel megkezdtünk már külön személyre szabott, egyéni foglalkozásokat is.

De ezek csak az összetartás ideje alatt működnek…

Igen, a válogatott helyzete mindig speciális, ugyanis a játékosok zöme külföldön játszik, így személyesen csak ritkábban tudunk találkozni. A kapcsolatot azonban így is tartom velük, a külföldi klubjaiknál töltött időszakok alatt is megkereshetnek.

Hogyan állnak a játékosok a különböző foglalkozásokhoz? Van, aki önmagától kopogtat be a pszichológusi „rendelőbe”?

A játékosok is különbözőek, nem mindegyikük igényli ugyanolyan fokon, hogy foglalkozzam vele. Van, aki ösztönösen sokkal jobban kezeli a mentális problémákat, de olyan is akadt, akinek meg kellett ezt tanítani.

Ezek szerint nem feltétlenül elég az, hogy a kluboknál foglalkoznak a pszichológusok a focistákkal?

A magyar válogatott kerete
kapusok: Babos Gábor (NEC Nijmegen), Fülöp Márton (Sunderland), Király Gábor (1860 München), Köteles László (Racing Genk).
hátvédek: Mészáros Norbert (DVSC-TEVA), Fehér Csaba (NAC Breda), Juhász Roland (Anderlecht), Tímár Krisztián (Plymouth), Gyepes Gábor (Cardiff City), Bodor Boldizsár (Roda JC), Gaál Miklós (Amkar Perm), Szélesi Zoltán (DVSC-TEVA).
középpályások: Huszti Szabolcs (Zenit), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham), Hajnal Tamás (Borussia Dortmund), Vadócz Krisztián (Osasuna), Tóth Balázs (Racing Genk), Dárdai Pál (Hertha BSC), Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers).
csatárok: Torghelle Sándor (FC Augsburg 1907), Rudolf Gergely (DVSC-TEVA), Priskin Tamás (Ipswich Town).
Szinte mindegyik klubnál találunk pszichológust az orvosi stábban, csakhogy a munka anyanyelvi szinten működik csak igazán, ezért előfordulhat, hogy nem mindenki tud külföldi egyesületénél segítséget kérni.

Azok alapján, amit mond, egyfajta bizalmi szerepről is szól a munkája.

Elég régóta dolgozom már a válogatottnál ahhoz, hogy a játékosok tudhatják: bizonyos témákban, problémákkal nyugodtan megkereshetnek. Az elején valóban nehezebben ment, de most már mindenki számára könnyebbé vált. A legjobb persze az, amikor egy játékos önként keres meg egy problémával, azon felül persze, hogy én is felajánlom nekik a segítségemet.

Melyik a gyakoribb?

Ismerve a módszereimet, most már többen szoktak jönni, van, aki rendszeresen, van, aki kevésbé. Mindenki tudja, hogy az önkéntesség nagyon fontos, ahhoz is kell ugyanis egyfajta motiváció, hogy a segítséget elfogadják.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását