2024. május 20. - Bernát, Felícia

Oszkó a következő kormányra hagyná az IMF-hitelt

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal, hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni.
2009. szeptember 2. szerda 07:30 - HírExtra
A pénzügyminiszter Varga Mihály fideszes-alelnökkel együtt vett részt a műsorban. Az ellenzéki politikus azt mondta: a készülő költségvetés elsősorban az IMF-megállapodásnak akar eleget tenni, azért, hogy a kormány még 2010 áprilisáig a rendelkezésre álló keretösszeget le tudja hívni.

A pénzügyminiszter kijelentette: az IMF-fel arról egyeztetnek, hogy akár ne történjen meg minden egyes lehívás a jelenlegi kormány működése alatt, hiszen már "van már olyan jó helyzet Magyarországon", hogy bizonyos részleteket már a következő kormány hívhat le, ha akar.

Oszkó Péter elmondta még, hogy a kormány ezermilliárd forinttal kevesebb bevételt tervez jövőre a 2009-es, hatályos büdzsé bevételi előirányzatához képest, mert ennyivel látja rosszabbnak a helyzetet ma a tavaly prognosztizáltnál.

Varga Mihály erre úgy reagált, hogy nem létező számokhoz kell viszonyítani, a tervezett számok már eltűntek, a "kőbe vésett" számoknak pedig már nem nagyon akarnak hinni. A volt pénzügyminiszter szerint "békaperspektívából nem lehet jó költségvetést csinálni". Mint mondta: Magyarországnak is hozzá kell tenni valamit ahhoz, hogy kijusson a válságból, munkahelyteremtésre, beruházásra, bürokráciacsökkentésre van szükség, de egyiket sem teszi a kormány.

Varga Mihály szólt arról is, hogy pártja szerint a forrásokat célzottan is el lehet költeni, célzott adócsökkentéssel többet lehet hagyni a hazai kis- és középvállalkozásoknál. Oszkó Péter erre reagálva azt mondta: sok lépest tett az állam az adócsökkentés révén a munkahelyteremtésért. Cáfolta azt a felvetést, hogy növekedett volna az összadóteher.

A fideszes politikus úgy vélte: nem látni, készülne-e a kormány arra, hogy a nagyobb munkanélküliség, a lakossági jövedelemcsökkenés miatt kevesebb lesz az adóbevétel. A Fidesz szerint van lehetőség további célzott adócsökkentésre - ismételte meg. Erre válaszolva Oszkó Péter azt mondta, ehhez további kiadáscsökkentésre lenne szükség; ez a logika Varga Mihály szerint azonban a "gyurcsányi politika" folytatását jelenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását