2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Fidesz és a szivattyúzás

A legolcsóbb ajánlatot választotta a XVI. kerületi, Csömöri úti csapadékcsatorna építésekor a fideszes önkormányzat, hogy később azt túlmunkákelfogadásával minden más ajánlatnál drágábbá tegyék, "így szivattyúzva ki a pénzt az önkormányzat zsebéből" - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán.
2009. augusztus 30. vasárnap 15:05 - HírExtra
A szocialista képviselő közölte, hogy csapadékcsatorna építése egy európai uniós beruházás keretében valósult meg. Az önkormányzat egy gödöllői székhelyű kft.-vel kötött szerződést. Abbanállapodtak meg, hogy a teljesítésért cserébe összesen bruttó 346 millió forintot fizetnek ki, de az önkormányzat a megfelelő európai uniós támogatási alapból 460 millió forintra pályázott. A kivitelező viszont végül további 160 millió forintot kért a túlmunkákért, amelyből 130-at meg is kapott.

Elmondta, a szerződésben rögzítették, hogy a vállalkozó a meghatározott vállalkozói díjon kívül többletköltséget nem érvényesíthet, kivéve, ha a megrendelő pótmunkák elvégzésére kéri fel. Aszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a teljesítés módosítását vagy késedelmét eredményező eseményeket az építési naplóba be kell jegyezni, és a műszaki ellenőrrel jóvá kell hagyatni, de ilyennek az építési naplóban nincs nyoma.

Felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére idén márciusban a vállalkozó levélben értesítette a megrendelőt, hogy a tervezetthez képest többletmunkákat kell elvégeznie, például plusz vákuumkutakatkell telepítenie.
 
Ezek többletköltsége további 43 millió forint volt. Hozzátette, hogy az eredeti szerződés viszont tartalmazta a vákuumkutakat.
Megjegyezte, hogy a vállalkozó, részben a száraz időjárásnak betudhatóan, két hónappal a megszabott határidő előtt készült el a beruházással, vagyis ez sem indokolhatta a többlet-vízelvezetésigényét.

Elmondta, hogy a megrendelő önkormányzat végül egy utólagos tárgyalást és közbeszerzési eljárást folytatott a vállalkozóval, aki 160 millió forintos pótmunkaigényt nyújtott be hozzájuk, amiből 130milliót meg is kapott.

A politikus szerint ezzel az eredetileg becsült költségvetést mintegy 100 millió forinttal lépték túl.

Szabó Zoltán gyanúsnak nevezte, hogy a kiszemelt vállalkozó az ajánlattételkor jelentősen alulbecsülte a munkaköltséget, hogy nyerjen, majd a többletköltséget pótmunkaként számolta el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását