2024. május 21. - Konstantin

Botrányos dolog kihallgatni a CIA-t - legalábbis Cheney szerint

Dick Cheney, volt amerikai alelnök botrányosnak nevezte, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat kivizsgálja azokat a feltételezett visszaéléseket, amelyeket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkatársai követtek el gyanúsítottak kihallgatása közben.
2009. augusztus 29. szombat 11:22 - HírExtra
A Fox News televízió egyik műsorában Cheney kifejti: Obama kormányzatának inkább ihletet kellene merítenie a CIA módszereiből az Egyesült Államok biztonságának a szavatolása érdekében. "Nyolc éven át védelmeztük az országot az al-Kaida újabb tömeges méretű terrorcselekményeinek elkövetésével szemben" - fogalmazott a volt alelnök. Szerinte a mostani washingtoni vezetés komoly döntése károkat okoz a nemzetbiztonságnak.

Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter hétfői döntése értelmében a terroristagyanús foglyokkal szemben alkalmazott, sokat bírált vallatási módszerek kivizsgálását John Durham ügyész fogja vezetni, aki eddig a kihallgatásokról készült videofelvételek megsemmisítésének a körülményeit vizsgálta. Feladata az lesz, hogy kiderítse, törvényt sértettek-e a CIA tisztjei és szerződéses alkalmazottai, amikor durva módszerekkel próbálták szóra bírni az őrizeteseket.

A döntést Holder aznap jelentette be, amikor újabb, korábban titkosnak nyilvánított részletek kerültek nyilvánosságra arról, hogyan bántak az amerikaiak a rabokkal. Az újonnan közzétett korábbi belső CIA-jelentés szerint a vallatótisztek egy esetben azzal fenyegettek meg egy foglyot, aki a feltételezés szerint részt vett a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek végrehajtásában, hogy megölik a gyerekeit, ha nem beszél. Egy másik őr pedig azt mondta egy fogolynak, hogy a szeme láttára fogja megerőszakolni az anyját. A kormányt egy szövetségi bíró kötelezte a titkos jelentés közzétételére egy jogvédő szervezet által indított perben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását