2024. április 27. - Zita

Elhunyt Ellie Greenwich

Elhunyt Ellie Greenwich, az 1960-as évek könnyűzenéjének egyik legmeghatározóbb dalszerzője, akinek a nevéhez olyan dalok fűződnek, mint a Chapel of Love, vagy a Be My Baby.
2009. augusztus 27. csütörtök 12:45 - HírExtra
A szerdán egy New York-i kórházban elhunyt szerző 68 éves volt, szívroham végzett vele. Unokahúga elmondása szerint néhány nappal korábban feküdt be a kórházba, ahol tüdőgyulladással kezelték.

Ellie Greenwich, akinek fontos szerep jutott a hatvanas évek popzenéjének alakításában, olyan előadóknak írt dalokat, mint Ike és Tina Turner, a Crystals vagy a Ronettes.
A brooklyni születésű művész a legendás zenei producerrel, Phil Spectorral és későbbi férjével, Jeff Barry-vel közösen alkotta meg a Wall of Sound elnevezésű igényes hangtechnikát, ami alapjában változtatta meg a rockzenét. A trió 1963-ban tört be a zene világába: olyan toplistás dalokat írtak, mint a Da Doo Ron Ron, a Then He Kissed Me, és a Be My Baby.

Férjével közösen írta a Leader of the Pack című slágert; évekkel később a Broadwayn azonos címmel színpadra állítottak egy Greenwich életéről szóló musicalt is.
A zenészek menedékeként számon tartott New York-i Brill Buildingben tevékenykedő dalszerző Neil Diamond felett is bábáskodott a hatvanas években; neki olyan dalokkal indította be a karrierjét, mint a Kentucky Woman vagy a Cherry, Cherry.

Greenwich énekesként és hangszerelőként is dolgozott, utóbbi minőségében olyan sztárokkal működött együtt, mint Frank Sinatra és Ella Fitzgerald.

A legelismertebb dalszerzőket tömörítő Songwriters Hall of Fame szerint több tízmillió olyan lemezt adtak el, amin az ő dalai szerepeltek. Nevéhez 25 arany-, illetve platinalemez köthető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását