2024. május 7. - Gizella

A Fidesz sem tudna mit kezdeni az oktatással?

Az ellenzéknek nincs elképzelése a közoktatás finanszírozására - reagált Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Miniszter államtitkára.
2009. augusztus 27. csütörtök 18:49 - HírExtra
Ugyanakkor "aggasztónak" nevezte, hogy ennyi idővel a parlamenti választás előtt "a legjelentősebb ellenzéki pártszövetség még mindig nem tud megfogalmazni semmilyen koherens oktatáspolitikai elképzelést (...) arra, hogy milyen finanszírozási megoldással, milyen pénzeket szán a közoktatásra, honnan venné el a többletforrásokat", miközben "már a tárcákat és a bársonyszékeket osztja egymás között".

Arató Gergely szólt arról is, hogy a különböző ellenzéki nyilatkozatokban nem szerepelnek azonos számok az oktatás finanszírozását illetően. Az oktatásra fordítandó 120 milliárd forintos plusz pénzt pedig nem jelölik meg, hogy honnan vonnák el a költségvetésből.

"Jó, hogy ha valakinek ilyen ambíciói vannak", de ehhez olyan összefüggő programot kell felmutatni, amit szeretne végrehajtani. Ezek az "ötletek és vagdalkozások" azonban nem alkalmasak arra, hogy valaki az oktatás irányítására pályázzon - utalt Pokorni Zoltán nyilatkozatára.

Az ellenzék által hangoztatott stabilitásnak ellentmond az az elképzelés, ami megszüntetne minden, "az elmúlt időkben elindult programot", és "gyökeresen átalakítaná a pedagógusok foglalkoztatási rendszerét" - tette hozzá.

Volt a Fidesznek kormányzása alatt négy éve arra, hogy rendbe tegye az oktatás ügyét, amikor "lényegében semmi sem történt sem a közoktatás finanszírozásában, sem a pedagógusbérekben, sem pedig a közoktatás szakmai fejlesztésében" - mondta.

Az államtitkár elmondása szerint vannak a Fidesz elképzelései között jó elemek, mint a pedagógusok életpálya modellje, vagy az, hogy a pedagógusok bérezése értékelje a minőségi munkát, de ezt nem úgy kell kivitelezni, hogy "mindent lerombolunk, ami előtte volt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását