2024. május 7. - Gizella

Sanyarúbban indul az idei tanév?

A korábbiaknál rosszabb feltételekkel indul az új tanév, mind finanszírozási, mind munkavállalói szempontból.
2009. augusztus 27. csütörtök 15:12 - HírExtra
A szeptemberben kezdődő tanév forráscsökkentéssel köszönt a közoktatásra, s a tervezett 120 milliárdos önkormányzati forráselvonás sok helyen a közoktatási feladatellátás rohamos minőségromlását, több helyen ellehetetlenülését okozhatja - fejtette ki az érdekvédő. Megjegyezte:az önkormányzatokat az iparűzési adó beszedésének új szabályozása is sújtja, bizonytalanná téve saját bevételük tervezhetőségét.

Sok helyen már nem finanszírozzák a munkavégzéshez szükséges eszközöket, azokat a pedagógusok saját zsebből pótolják. A forráshiány közvetlen következménye az osztályok összevonása, amely pedagógus-elbocsátásokat vonhatna maga után.

Várhatóan tovább erősödik majd az a már most is sok helyen tapasztalt jelenség, hogy törvénysértő módon a fenntartók korlátozzák a túlórák számát, s a dolgozók nem kapják meg a munkavégzésüknek megfelelő törvényes juttatásukat.

Kerpen Gábor szólt arról is, hogy az új táppénz szabályok azt fogják eredményezni, hogy a szülők és közoktatási dolgozók nem mennek betegszabadságra. Ennek következtében a gyerekek egyre nagyobb részét engedik majd akár betegen is az oktatási intézményekbe.

Az így kialakuló helyzetben, különösen az új influenza miatt elfogadhatatlan és elképesztő, hogy a kormány az ÁNTSZ-n keresztül többször visszautasította a pedagógusok ingyenes védőoltását. Utalt arra a kormányzati álláspontra, hogy nagy járványnál majd bezárják az iskolákat. Nagy járvány esetén akkor majd bezárjuk az egész országot? - kérdezte.

Szólt arról is, hogy az oktatási tárca rendelettervezete szerint a pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele alapvetően szülői jog lenne. Ha ez jogszabállyá válna, akkor egy szakmailag laikus személy, a szülő döntheti el, hogy szüksége van-e a gyermeknek gyógytestnevelésre.

Kerpen Gábor azt is közölte: nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány bruttó 180 ezer forint havi kereset felett visszavonta a bérkiegészítést a második félévre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását