2024. április 29. - Péter

Vizsgálódnak a CIA-börtönök után

Vizsgálat lefolytatását ígérte kedden Brüsszelben a litván államfő annak felderítésére, hogy valóban működtetett-e az amerikai titkosszolgálat titkos börtönöket Litvániában a terrorizmus elleni harc keretében.
2009. augusztus 25. kedd 17:01 - HírExtra
"Csak sajnálatomnak adhatok hangot amiatt, hogy Litvániát ilyen vádakkal összefüggésben említik" - mondta újságíróknak Dalia Grybauskaite, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Amerikai médiabeszámolók szerint a CIA Románia és Lengyelország mellett Litvániában, Vilnius közelében is fenntartott ilyen titkos börtönöket, ahol terroristagyanús elfogott személyeket őriztek több mint egy évig, mielőtt 2005-ben valamilyen más helyre elszállították őket.

"Az a feladatunk, hogy megállapítsuk, mindez igaz-e. Ha új értesüléseket szerzünk, közzé fogjuk tenni" - mondta újságírói kérdésre az államfő.

Barroso a maga részéről hangsúlyozta, hogy az EU-tagállamoknak sürgősen fel kell deríteniük ezeket a kérdéseket.

Grybauskaite egyébként az állítások beigazolódása esetén sem viselne semmilyen felelősséget a történtekért, hiszen csak idén májusban választották meg államfőnek, és júliusban lépett hivatalba. Addig hazája EU-biztosaként, vagyis Barroso közvetlen munkatársaként tevékenykedett Brüsszelben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását