2024. május 14. - Bonifác

Túl sok gyereket börtönöznek be

Százhatvan 15 évesnél fiatalabb gyereket börtönöztek be helytelen bírósági ítélet miatt 2007-ben Angliában és Walesben, megsértve a kormány irányelveit a kérdésben.
2009. augusztus 13. csütörtök 22:40 - HírExtra
A Barnardo's szervezet - amely a legproblémásabb gyermekek érdekében is kiáll - úgy véli, tragédia ennyi gyereket bebörtönözni.

Az igazságügy-minisztérium irányelvei szerint a letartóztatásnak az utolsó eszköznek kell lennie, de a végső szót a bíróknak kell kimondaniuk. A törvény úgy rendelkezik, a 14 év alatti gyerekeket nem kellene lecsukni, amíg súlyos bűnt nem követnek el, és amíg nem feltételezhető, hogy visszaesővé válnak - olvasható a BBC hírszolgálat honlapján (www.news.bbc.co.uk).

A Barnardo's jelentése viszont azt állapította meg, a 12-14 éves lecsukott gyerekek harmada nem felel meg ennek a kritériumnak.

Martin Narey, a Barnardo's vezetője elmondta, 1998-ig törvénytelennek számított volna ezeknek a gyerekeknek a bebörtönzése mindaddig, amíg úgynevezett "súlyos bűncselekményt" nem követtek el. Most viszont több mint 400, 12-14 éves gyerek kerül börtönbe évente, ami tragédia a gyerekek számára is, azonkívül őrületes pénzkidobás, arról nem beszélve, hogy a bűncselekmények számának csökkentése és az áldozatok védelme tekintetében szinte teljesen eredménytelen.

Szigorúbban körvonalazott, világosabb szabályokra van szükség a 12 éves gyerekek elzárásával kapcsolatban - tette hozzá.

Juliet Lyon szakértő elmondta, tudják, hogy a gyerekek bebörtönzése drága és hatástalan, mert a kiszabadult gyerekek háromnegyed része egy éven belül újra bűnelkövető lesz. "Működőképes ítéletekre van szükség, nem olyanokra, amelyek még nagyobb bajba sodorják a gyerekeket" - tette hozzá.

Sir Alan Beith, a törvényhozás illetékes bizottságának szóvivője a BBC-nek elmondta, a brit fiatalok nem követnek el több bűncselekményt, mint más országbeli kortársaik, mégis sokkal több kerül börtönbe közülük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását