2024. május 18. - Erik, Alexandra

Schöpflin: Ez Magyarország arconcsapása

Egyfajta hidegháború ez Szlovákia és Magyarország közt – mondja Schöpflin György, néppárti Európa Parlamenti képviselő. A külügyekben kiválóan jártas politikust a Sólyom László-ügy kapcsán kérdezte a HírExtra.
2009. augusztus 24. hétfő 17:02 - Pénzes Dávid

Akkor mi a megoldás: szaladjunk az Unióhoz vagy oldjuk meg pusztán Szlovákiával a kérdést?

Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Egy biztos: ha megkapjuk a magyar kormány támogatását, akkor sokkal többet érhetünk el, mintha nem. A kérdés az, hogy mit jelent a megoldás? Nem hiszem, hogy a szlovákok bocsánatot fognak kérni. Az EU azonban érdekelt abban, hogy két tagállam normálisan viselkedjen egymással. Kérdés, hogy van-e valaki, aki emiatt (vagy sokkal inkább a nyelvtörvény okán) oda megy a szlovákokhoz, és azt mondja nekik: „na jó  fiúk, ebből most már elég volt”.

Nagyon úgy tűnik, Fico nyilvánosan hazudott, amikor azt mondta, hogy csak két nappal előbb tudott a látogatásról, hiszen a magyar külügy két hónappal ezelőtti levélváltással rendelkezik. Egy ekkora hazugság nem szigetelheti el őt Európában?

Ideig-óráig igen. De az EU-nak érdeke, hogy minden tagállamot egyenlő félként kezeljen. Ebből az okból kifolyólag elég messzire képes elmenni, amikor nem akar tudomást venni ilyen dolgokról.

De ki veszthet nagyobbat: Szlovákia a viselkedése miatt vagy Magyarország, ha most nem lép semmi komolyat?

Nehéz megmondani. Ez egy diplomáciai vereség, de azt is mondhatnám, az okosabb enged… Ezt hosszútávon és folyamatosan kell szóvá tennünk. Egyelőre az a kérdés, van-e fórum, ahol ezt megtehetjük?

Tényleg… van?

Jó terep lehet a Visegrádi-országok csoportja. Itt se nagyon remélhetünk sokat, de mégis lehetne aktivizálni magunkat a lengyelek és a csehek felé. Csehország érdekes helyzetben van, mert a jelenlegi ellenzékben lévő Paroubek nagyon jó, baráti viszonyt ápol Ficoval, de Vacláv Klaus államelnök sem igazán magyarbarát.

A lengyelek szerintem hivatalosan soha nem fognak beavatkozni egy ilyen ügybe, de informálisan sokat tehetnek az érdekünkben. Beláthatják, hogyha a szlovákoknak szabad velünk szemben így viselkedni, akkor bárki viselkedhet így velük szemben (a német sajtó katasztrofálisan viselkedett Kaczinsky-kormánnyal szemben).

Vannak tehát szabályok, amiket be kell tartani. És minél többen helyezkednek az Unióban erre az álláspontra, annál nagyobb az esélyünk, hogy a szlovákok ráébredjenek, ez a fajta viselkedés hosszútávon elszigetelődéshez vezet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását