2024. május 20. - Bernát, Felícia

320 millió éves póklelet

Egy háromszáztízmillió éves ritka pók kövületre találtak rá cseh és kínai paleontológusok egy csehországi ásatás során.
2009. augusztus 24. hétfő 23:34 - HírExtra
"Ez a pók rendkívül ritka, mivel csupán néhány ilyen ősi pókfajta lelete ismeretes a Cseh Köztársaságban" -mondta Josef Psenicka, a Rokycanytól nem messze fekvő Ovcinban folytatott ásatás vezetője. Hozzátette azt is, hogy a pókfajta azonosítása nagyjából egy évbe telik.

A tudósok még néhány paleozoikumi (földtörténeti ókor) erdőből származó növény maradványára is rátaláltak - árulta el a Plzenben lévő Nyugat-csehországi Múzeum munkatársa.(A földtörténeti ókor mintegy 540 millió évvel ezelőtt kezdődött és 251 millió éve fejeződött be.) A tudósok egy fa törzsén azonosították be a latinul "Goldenbergites"-nek nevezett ősi fán lakó növényt, melynek különlegessége, hogy bár más fajokra telepedve növekszik, ám nem élősködik azokon.

A paleontológus csoport továbbá két, egyenként fél méter magas fatörzset és számos virágot talált ebből a korból az egykori ősi erdő területén. "Úgy tűnik, hogy kettő, vagy három közülük még nem is ismert" - mondta Psenicka. Jövőre a cseh őslénykutatók egy olyan észak-kínai régióra fogják kiterjeszteni a kutatásaikat, melynek Ovcinhoz hasonló, ám jóval fiatalabb a földtani szerkezete.

Az elmúlt hét év során a kutatócsoport 22 biológiai faj leleteit fedezte fel, melyeket a vulkanikus hamu őrzött meg a jelenkor számára. Mindezek alapján a szakemberek egyre teljesebb képet kapnak arról, hogy milyen volt egy ősi erdő. A mostani kutatás helyszínén egyébként nemrég egy ritka szitakötő, illetve egy ez idáig ismeretlen páfrányfajta ősi maradványaira bukkantak rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását