2024. május 17. - Paszkál

Mire készül a jegybank?

A monetáris tanácstól 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést vár az elemzők többség, így a jegybanki alapkamat hétfőtől 8,0 százalékra mérséklődhet.
2009. augusztus 23. vasárnap 11:30 - HírExtra
A Reuters a héten publikált elemzői felmérése szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn 50 bázisponttal 8,0 százalékra csökkenti a jelenlegi 8,5 százalékos jegybanki alapkamatot. Több elemző azonban azt sem zárja ki, hogy a tanács tagjai ismét 100 bázispontos csökkentéssel lepik meg a piacot, miután a legutóbbi inflációs adatok a jegybanki prognózisoknál kedvezőbbek voltak.

A szakértők 2009 végére 7,5 százalékos, 2010 végére 6,0 százalékos alapkamatot jeleztek előre, mind a két időpontnál 1,0 százalékponttal alacsonyabbat a júliusi felmérésnél. Az idei átlagos inflációra adott 4,8 százalékos prognózis 0,2 százalékponttal kisebb a júliusinál, a decemberi - éves összehasonlításban - 7,0 százalék pedig 0,75 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A jövő évre 4,3 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést várnak az elemzők, 2010 decemberére 2,7 százalékos 12 havi pénzromlást.

A kamatcsökkentés magasabb értéke mellett szól, hogy a korábbi jegybanki várakozásoknál kedvezőbbek lettek a júliusi inflációs adatok, s ez, illetve a korábbinál erősebb forint árfolyam minden bizonnyal már beépül a készülő negyedéves inflációs jelentésbe, amelynek főbb megállapításait már ismerni fogja a monetáris tanács hétfői döntésekor.

Az MNB Monetáris Tanácsa ez év július 27-én 100 bázisponttal 8,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, a piac akkor 50 bázispontos kamatvágásra számított. A tanács 8 tagjai közül négy szavazott a 100 bázispontos, 8,5 százalékra való csökkentése mellett. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: a testület előtt három javaslat volt, 100 bázispontos, 75 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását