2024. május 18. - Erik, Alexandra

MDF: aktív magyar országimázst Szlovákiában!

Szerencsés lett volna, ha Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő közösen avatja fel Szent István szobrát - mondta Viniczai Tibor a budapesti szlovák nagykövetség előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján.
2009. augusztus 23. vasárnap 14:40 - HírExtra
Az MDF elnökségi tagja szerint a magyar kormánynak "aktív országimázst" kellene folytatnia Szlovákia-szerte. Az MTI kérdésére, hogy ezt konkrétan hogyan képzeli el, azt felelte, hogy igénybe kellene venni az internetet és az óriásplakátokat.

Arra a felvetésre, hogy ki hibázott akkor, amikor Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába, azt mondta, nem voltunk elég körültekintőek, nem vettük figyelembe azt az érzékenységet, amely abból fakad, hogy Szlovákia egy "friss nemzet".

A politikus a sajtótájékoztató elején egy kétnyelvű kitűzőt osztott ki az újságíróknak, amelyen az "Együtt békességben - Spolu v pokoji" felirat volt olvasható.

Úgy fogalmazott, hogy a magyarok több mint ezer éve együtt élnek a szláv népekkel, és a magyar-szlovák együttélés mindig békés volt, jelenleg viszont Szlovákiában magyarellenes kormányzati propaganda folyik, és a szlovák általános iskolát befejező gyerekek "egy abszolút magyarellenességgel megfertőzve" jönnek ki onnan. Véleménye szerint ezzel a problémával a magyar politikai elitnek és értelmiségnek foglalkoznia kell. Azt mondta, hogy egyféle közös történelem volt, amelyet nem lehet kétféleképpen tanítani.

Viniczai Tibor kijelentette: a Magyarországról az átlag szlovák állampolgárokban kialakult kép megváltoztatását apró lépésekkel kell kezdeni, és az országimázs formálásába be kell vonni a magyarországi szlovákságot is.

Kitért arra is, hogy a szomszédos államban máig érvényben vannak az úgynevezett benesi dekrétumok, amelyeket véleménye szerint „rég le kellett volna venni a napirendről”. Megjegyezte, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő szlovákiai nyelvtörvény viszont a benesi időket idézi.

Szólt arról is, hogy geopolitikai szempontból a két ország egymásra utalt, de véleménye szerint a közös projektek megvalósítása vontatottan halad, mert a szomszédos ország hátráltatja azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását