2024. május 16. - Mózes, Botond

A bankoknak csökkenteniük kellene a törlesztőrészleteket?

A törlesztőrészletek radikális csökkentését követeli szeptembertől a bankok első félévben elért profitjára hivatkozva Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.
2009. augusztus 14. péntek 15:11 - HírExtra
A politikus pénteken az MTI-nek elmondta, az OTP több mint 80 milliárd forint, a CIB Bank több mint 20 milliárd forint, az Erste Bank pedig több 10 milliárd forintos profitot ért el az első félévben.

"A tisztességes profit a piacgazdaságban elfogadott, sőt magától értetődő, válság idején ekkora mértékű extraprofit, az arcátlanság" - fogalmazott Török Zsolt, aki szerint ez a hatalmas mértékű extraprofit részben abból is származik, hogy a törlesztőrészletek nem csökkennek, holott az euró és svájci frank árfolyama is csökkent az elmúlt hat hónapban.

Török Zsolt utalt arra, hogy miközben ilyen nagy nyereségeik vannak a bankoknak, augusztus 1-jétől emelkedtek az ügyfelek által fizetett banki költségek, de a devizahitelek törlesztőrészlete nem csökkent.

Az MSZP országgyűlési képviselője ezért azt követeli, hogy a Magyar Bankszövetség végre feleljen korábban feltett kérdéseire: arra, hogy a gazdasági válság kirobbanása óta a bankvezetők milyen prémiumokat, jutalmakat és bónuszokat vettek fel.

Török Zsolt azt is követeli, hogy a banki vezetők, a bankárok fizessenek be a krízisalapba, illetve hogy a banki etikai kódex szeptemberi elfogadása előtt vállaljanak önkorlátozást a saját érdekükben.

Úgy vélte, ha az emberek megtudják, milyen nagy profitra tettek szert a bankok, és nem tapasztalják a törlesztőrészletek csökkenését, "beláthatatlan, radikális folyamatok és akciók indulhatnak el a bankok ellen az országban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását