2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vakmerő ötletek körbetartozások ellen

Merész húzásokkal állt elő a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége a minap: töröljék a cégek adókötelezettségét, ha nem fizetik ki őket, és milliókat kapjanak ajándékba, ha bajba jutnak.
2009. augusztus 13. csütörtök 17:49 - Nagy András
Körbe körbe tartozik mindenki

A javaslatcsomag első tételének veleje egyetlen mondatba összesűríthető. A cégeknek kizárólag a realizált, tehát ténylegesen is befolyt jövedelmük után kelljen adót fizetniük. A másik előterjesztés úgy szól, hogy létrejöhetne egy kis- és középvállalkozások számára fenntartott konszolidációs hivatal, amely széles jogkörökkel felruházva elsősorban arra lenne teremtve, hogy az önhibájukon kívül fizetésképtelenné váló vállalkozásokat életben tartsa. Ezt vissza nem térítendő állami támogatások kiutalásával valósíthatná meg.

Nyilvánvaló, hogy a javaslataival a VÉSZ egy régi problémára, nevezetesen a körbetartozásokra és a ki nem fizetett szolgáltatásokra keresi a magoldást. Régóta tudott, hogy egyes üzletágakban (tipikus példa az építőipar) a szereplők szinte sportot űznek egymás ki nem fizetéséből, s így időről időre valóságos adósságláncok halmozódnak fel. (Amíg engem ki nem fizetnek, én sem tudok tejelni.) A láncok végén általában olyan tőkehiányos kisvállalkozások vannak, amelyeknek már néhány napos csúszás a kifizetésben is végzetes lehet. A terv részleteiről magát az érdekvédelmi szövetség elnökét kérdeztük.

Éliás Ádám a HírExtrának elmondta, hogy ma, ha egy cég kibocsát egy elvégzett munkáról szóló számlát, azonnal megjelenik a feje fölött az adófizetési kötelezettség. Ezt akkor is le kell rónia, ha egyetlen fillért sem lát a számlán szereplő összegből. Ez a teljesen irreális és jogtalan gyakorlat mára általánossá vált Magyarországon – tette hozzá. Építőipar, mezőgazdaság, termékgyártás – sorolja a kifizetetlen számláktól leginkább hemzsegő ágazatokat. Szerinte a szövetség javaslatait széles társadalmi egyetértés övezi, csak a döntéshozóknak kéne már végre észbe kapni.

Bűnhődjenek a szipolyozócégek!

Éliás szerint a vállalkozásokat támogató hatóság tevékenysége egyrészt abból állna, hogy tisztázná, mely cégek azok, amelyek életképesek, de önhibájukon kívül a tönk szélére kerültek. Másrészt a társhatóságoknál kijárná, hogy a szóban forgó cégek esetében felszámolási moratóriumot rendeljenek el. A hivatal minden esetben előírna egy konszolidációs időszakot, és ez alatt vissza nem térítendő támogatásban részesítené a bajba került céget. Ezzel szigorú szabályok mellett talpra lehetne állítani a vállalkozásokat – mondta. Sőt, büntetőjoggal is fel lehetne ruházni a hivatalt, hogy felelősségre vonhassa a „szipolyozó” megrendelőket – magyarázza.

Milyen forrásokból képzelik el a konszolidációs hivatal felállítását és működtetését, illetve a vissza nem térítendő állami támogatások finanszírozását? – tettük fel a kérdést Éliás Ádámnak. A gazdasági minisztérium keretében kellene elképzelni a hatóságot – felelte az elnök. Ha a bankokat több hullámban is tudták konszolidálni, akkor ugyanezt a reálszférával is megtehetnék – egészítette ki mondandóját Éliás.

A kormány „biztos kézzel” segít

Közbevetésünkre, hogy az év elején kifejezetten a magyar kis- és közepes vállalkozások megsegítésére különített el a kormány 1800 milliárd forintnyi uniós forrást, a VÉSZ vezetője úgy reagált: ha valaki fuldoklik , akkor hiába mutatunk rá a tóparton, hogy milyen gyönyörű autót vettünk neki. Vagyis: előbb egy néhány milliós azonnali támogatással ki kéne rántani a gödörből a vállalkozásokat, s utána lehetne pályáztatni őket az uniós forrásokért. Éliás szerint az egészet meglepően kevés ráfordítással meg lehetne úszni akkor, ha keményen fellépve behajtanák a ki nem fizetett pénzeket a notórius csalóktól. Az elnök úgy látja, a Bajnai-kormány által a tavasszal életre hívott Biztos kéz program jól szolgálja a becsületes vállalkozások érdekét.

A VÉSZ javaslatai mögött megbúvó törekvések tehát világosak, más kérdés, mekkora realitása van az előterjesztéseknek. A konszolidációs hivatal létrehozása és az adókötelezettség megkurtítása ugyanis egyaránt merész húzásnak tűnik. Előbbinek alighanem anyagi korlátai lennének, utóbbi esetén pedig félő, hogy a megszerzett bevételüket amúgy sem közkinccsé tévő magyar vállalkozások ezután még a mostaninál is kevesebb jövedelmet igazolnának hivatalosan.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Cyrano
2009. szeptember 3. 22:06
Kedves Honfitársaim !
Mit gondoltok, meddig tudnátok fedezni fenntartásotok költségét, ha minden igényetek kiszolgálásáért fizetnetek kell, de ha Ti nyújtotok szolgáltatást más igényeire, annak ellenértékét nem fizeti ki az igénylő ?
SEM NEM VISZONOZZA ELLENSZOLGÁLTATÁSSAL.
Nyilván tiltakoznátok lévén szabad emberek, nem kötelezhetők rabszolgaságra !

Álláspontom szerint a szolgáltatásunkkal jogot szerzünk ellenértékre/ellenszolgáltatásra, aminek érvényesítésére az államnak kellene minden esetben - elszámolás lehetősége - működő utat mutatni.
A mai, bíróságosdi nem jelent megoldást, és mert tilos az önkényes érdedkérvényesítés, ezért mennek csődbe a jól teljesítő vállalkozások.
Az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal, ha nem csak az adók behajtásával törődne, bizony pontosan az adóalanyok egymás közötti elszámolását is felügyelnie kellene !
Ha az APEH nem teszi, tegye más hatóság, de a társadalmi béke a fejlődés záloga, hogy lehetséges legyen az élhető környezet, a béke, amit csak igazságos elszámolással lehet megőrizni.

Akik ennek jelentőségét bagatelizálják, támogatósdival mossák össze, azok vagy ostobák, vagy zavarkeltők.

A Cíkkiró így fogalmaz: " önhibájukon kívül fizetésképtelenné váló vállalkozásokat életben tartsa. Ezt vissza nem térítendő állami támogatások kiutalásával valósíthatná meg."

Nem támogatásról van szó kedves cikkíró, aki a nevét nem merte vállani !
Itt arról van szó, hogy a szolgáltató elszámolandó JOGOSULTSÁGOT szerzett, aminek az ellenértékét erőszakos viselkedése miatt nem fizette meg a partnere, de az ügylet elszámolásához az ellenérték birtokba vételéhez a tulajdon védelme jogán mindenkinek joga és szüksége van.A nemfizetők ellen csak az igaságszolgáltatás járhat el, de ettől függetlenül a tulajdona védelmét a szolgáltató a közösségtől joggal várja el.
Ennek az elszámolásnak a feladata (faktorálás, beszámítás...stb. ) a feladatot el nem látó APEH kezéből egy erre szakosodott hivatal kezébe kerülne.

A vállalkozások dolga hogy szolgáltassonak és az állam joga és dolga, hogy az elszámolást biztosítsa minden jogalany számára és minden körülmények között, ha el akarják kerülni a békétlenséget.
Sajnálom ha egy újságíró ezt össze keveri a vissza nem térítendő támogatással, annak nyilván nincs jártassága sem a közgazdasági, sem az igazságszolgáltatási témákban.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását