2024. május 17. - Paszkál

Robbant a cigánykérdés

Várható volt, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is bekövetkezik a robbanás a többség és az ország legnagyobb szociális problémáját alkotó roma kisebbség viszonyában.
2009. augusztus 11. kedd 10:27 - HírExtra
Már csak azért is, mert a romák aránya és körükben a mélyszegénység mértéke még a déli szomszédunknál tapasztaltnál is magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden. A gyúlékony elegyet a Szlovák Testvériség nevű szervezet gyújtotta lángra, az ürügyet a romák által elkövetett súlyos bűncselekmények szolgáltatták. Félő, hogy ez csak a kezdet, a lángok a jövőben még magasabbra csaphatnak - jegyzi meg a lap.

Az elegy legfőbb összetevője a roma lakosság szociális, munkaerőpiaci helyzete. A környezete által cigánynak tartott népesség többsége az átlagnál jóval szegényebb, ők alkotják a mélyszegénységben élők túlnyomó részét, többségüknek nincs munkája. Arányuk viszont gyorsan nőtt az elmúlt évtizedekben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, azzal fenyegetve, hogy - a lakosság elöregedésével és a nyugdíjasok számának növekedésével párhuzamosan - teljesen felborítja az eltartók és eltartottak arányát. Röviden: Szlovákia finanszírozhatatlanná válik. A problémát konzerválja és reprodukálja a roma gyerekek szánalmasan rossz iskolai teljesítménye.

Nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből kitörni csak az iskolázottság és foglalkoztatottság javításával lehetséges. E nehéz, szinte teljesíthetetlen feladatok megvalósításához csakis olyan társadalmi-gazdasági rendszer létrehozásán keresztül vezet az út, amely a munkahelyek teremtését, a munka elfogadását és a jó iskolai előmenetelt támogatja. A múltban a hibák többsége ott történt, hogy a munkahelyeket teremtő vállalatokat, vállalkozókat agyonnyomták adó- és járulékterhekkel, túlszabályozással, bürokráciával, miközben a potenciális munkavállalót segélyekkel tömték.

Az iskolarendszerben pedig a leterhelt, alulfizetett és megfélemlített pedagógusok eszközök nélkül maradtak: nem lehet büntetni, csak jutalmazni, nincsenek szankciók és szabályok, a diákoknak csak jogaik vannak. Az állam így rossz üzeneteket küldött: nem éri meg munkahelyet teremteni, nem éri meg dolgozni, hiszen ott a segély, és nem éri meg tanulni sem.

A politika és közélet szereplőinek ezen a helyzeten kellene változtatni, de többségüknek esze ágában sincs ezt megtenni. A szélsőségesebb pártok, mozgalmak csak rámutatnak a problémákra, viszont minden romát parazitának, lustának és bűnözőnek állítanak be, ami nem igaz, és reális megoldásokat sem kínálnak. A vezető politikai pártok nem akarnak darázsfészekbe nyúlni, maximum populista módon meglovagolják a témát kampányok idején. Kormányon viszont többnyire csak annak szőnyeg alá söprésével vannak elfoglalva, legfeljebb látszatintézkedéseket hoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Horváth Attila
2009. augusztus 12. 06:59
Alkalmatlan miniszterek, alkalmatlan köztársasági elnök, alkalmatlan rendőrség, ez itt a baj.
anyuka24
2009. augusztus 11. 15:37
Lányom félig roma,és NEM úgy neveljük,mint ahogy a roma lányokat szokták!!!!
De már most félek,h mi lesz majd,ha vele is így bánnak?!?!
anyuka24
2009. augusztus 11. 15:29
Roma párom évekig tanult,dolgozik,tisztességes munkával keresi meg a pénzt.Ő nem várja el,h eltartsák!!!!!!Van egy kislányunk!Őt is rendesen neveljük,magyar barátaink is vannak...
Szóval kivételek is vannak!!!!

De sajnos úgy vettem észre,h nagyon kevés az a "kivétel"!!!
ugyifogyi
2009. augusztus 11. 14:54
'Nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből kitörni csak az iskolázottság és foglalkoztatottság javításával lehetséges.'
- No, igen. De nincs csak úgy: nesze, neked egy iskola. Azt 'végig kell szenvedni.' Ráadásul lehetőleg tanulással. Minimum annyira, hogy ne kelljen (funkcionális) analfabétának maradni. Aztán meg... ugye, szakma. Annak szeretete.
De ehhez az a tudat is kell, amit kisgyerek kortól sulykolnak - a gádzsóknál legalábbis:
- Mi leszel, ha nagy leszel?
És bizony, nem az a válasz, hogy: segílyes!
Az esetek többségében - pilóta, mozdonyvezető. :-)
ugyifogyi
2009. augusztus 11. 14:15
A város egyik széles sétányán - világos nappal - megkergetett egy kutya, mindenáron le akart szedni a kerékpárról. Barna félmeztelen ember biztatta a járdáról: Kapd el! Kapd el!
Kormányunk meg adómból eteti az ilyen mocskot... Oszt' még legyek mélyen szolidáris... Sólyom úrnak kellene arra mennie - testőrség nélkül!
Régen sejtem már, hova kell tenni az X-et!
Astrom
2009. augusztus 11. 13:51
Teljesen egyet értek az előttem hozzászólókkal.
Kérdezem:Milyen országban élünk?Ez lassan nem magyar,hanem cigányország lesz!
Nekünk MAGYAROKNAK,már semmi jogunk nincs.
Minket kirabolhatnak,megtámadhatnak,megölhetnek,még a rendőrök is félnek tőlük."szégyellheti magát ez az ország,hogy ide juttatta a magyarokat"Mi támogatjuk az ingyenélőket,akik még hangoztatják is:Minek dolgozni addig,amíg a parasztnak van pénze!
A mi rendőreink még segítenek is ebben nekik."Ezt tapasztalatból tudom"SZOMORÚ
shalom
2009. augusztus 11. 12:49
kutyából nem lesz szalonna-cigányból nem lesz rendes ember.
a cigánymosdatás a cionisták érdeke, hogy összeuszítsák a többségi társadalommal a dologtalan, ingyenélő, kenyérpusztítókat.
galamb tamás
2009. augusztus 11. 12:05
Akik védik őket pont ugyan olyan semmire kekellő, lusta férgek mint a cigányok! Pont ugyan olyanok!
hammer
2009. augusztus 11. 11:52
Tegnap láttam egy bunkót nyilatkozni a tv ben éppen erröl , hogy gyülöljük a cigányokat. Nem egyetlen egy tisztességes dolgos cigányt a magyar nem gyülöl. Egyébként akik védik őket tessék leköltözni közéük és ott hatékonyabbak lehetnek.
hammer
2009. augusztus 11. 11:49
Senki nem gondolt a születésszabályozásra annyi gyereket vállaljon amennyit el tud tartani.
Hiába adnak milliókat a felemelkedésükre , nekik nincs igényük rá sem tanulni sem dolgozni nem akarnak.
Munkahelyre nem azért nem veszik fel mert roma hanem mert nem akar dolgozni. Állítom ha szorgalmas dolgos nép lenne akkor azokat vennék fel először.
Egyébként most jó szavazóbázis de mi lessz késöbb ha már nem tudjuk őket eltartani. Erre nem gondol senki.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását